Kinderen Betheljada genieten binnenkort onderwijs

Stichting Betheljada en het opleidingsinstituut Van-guard, hebben vandaag een Memorandum of Un-derstanding (MoU) getekend. De studenten bij het opleidingsinstituut zullen voor een bepaalde periode stage lopen bij de stichting, waarna zij de begeleiders van de stichting zullen on-dersteunen in het maken van les-of handelsplannen voor deze doelgroep.
Stichting Betheljada is een particuliere instelling voor kinderen en volwassenen met een meervoudige be-perking. Volgens Bryan Lalay, directeur van Bethel-jada, zal het een win-winsituatie zijn. De studenten in opleiding bij Vanguard instituut lopen reeds stage bij Betheljada voor een periode van vijf weken. Een onderdeel van de stage is dat zij advies uitbrengen aan de stichting, hoe zij de bewoners verder kunnen begeleiden. Het instituut is in 2017 opgericht en de eerste opleiding betreft de bachelor voor leerkrachten speciaal onderwijs. Er zijn op dit mo-ment drie groepen die zijn ingeschreven van ruim 75 studenten. Een van de vakken is het geven van onderwijs aan leerlingen met een verstandelijke beperking. Een groot deel van de doelgroep wordt bij Betheljada opgevangen en verzorgd. Annelot Themen, directeur van het opleidingsinstituut Vangauard, gaf aan dat de studenten tijdens hun stage kennismaken met de doelgroep. “Het is een vrij moeilijke groep om mee te werken, omdat het kinderen zijn die vanwege hun meervoudige beperkingen niet naar reguliere scholen kunnen en op dit moment ook geen onderwijs krijgen.” Er zijn een aantal voorgesprekken geweest om ook deze kinderen onderwijs te laten genieten. Themen zei verder dat haar instituut enkele scholen in de Verenigde Staten (VS) heeft bezocht, waar deze doelgroep wel in het onderwijsproces zit en door middel van allerlei aangepaste methodieken wel onderwijs volgt.
“Een probleem is dat de kinderen niet kunnen praten, waardoor je heel moeilijk met hen kunt communiceren. Als leerkracht heb je dan ook moeite om de lesstof over te dragen of vaardigheden aan te leren, maar er zijn wel alternatieve methoden voor.” Themen somde er enkele op, zoals gebarentaal en communiceren door middel van plaatjes die de kinderen leren aanwijzen. Op die manier leren de kinderen zinnen maken. Dit leren de studenten op de opleiding. Stichting Betheljada zit in een transitieperiode. “Wij doen dit om onze stichting dit jaar 40 jaar bestaat. De afgelopen 40 jaar is de stichting gegroeid naar het sociaal-agogisch model, waarbij je meer gericht bent op de ontwikkeling van het kind. Ik zie dit als een extra dimensie”, aldus Lalay. Volgens haar zal de stichting nu meer groepsgewijs bezig zijn, gericht op de behoefte en de mogelijkheden van de kinderen. Lalay ziet graag dat er een eigen school komt die zich speciaal richt op de ontwikkeling van deze doelgroep. De samenwerking met het instituut is de eerste stap, en daarna zal gekeken worden naar verdere mogelijkheden. Een daarvan van is om ook de kinderen met een meervoudige beperking die thuis zitten, te accommoderen. Themen voegde eraan toe, dat de groep die thuis zit, niet te onderschatten is. Er is voor hen geen school die voorziet in hun behoefte. Zij maken gebruik van de dagopvang bij Betheljada, maar het zou volgens haar fantastisch zijn als er ook voor deze kinderen een school komt, zodat ook zij zich in hun eigen tempo kunnen ontwikkelen.

door Kimberley Fräser

More
articles