De druk op de nu reeds schaarse US-dollar zal volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos), in de komende drie maanden nog groter worden, omdat in de maanden juni, juli en augustus veel mensen vakantiegeld zullen ontvangen en dan ook inkopen zullen doen voor het nieuwe schooljaar. De koopkracht zal hierdoor stijgen met als gevolg dat de vraag naar US-dollars zal toenemen voor het importeren van goederen. Ook moet er volgens Binda rekening gehouden worden met mensen die op reis zullen gaan. Hij zegt verder dat de overheid zelf ook US-dollars nodig heeft voor rentebetalingen en aflossingen.
De Akmos-voorzitter geeft aan dat het vertrouwen in de SRD nu helemaal verloren is en dat mogelijke monetaire financiering hier ook aan bijdraagt. De signalen dat er monetair wordt gefinancierd, zijn volgens hem duidelijk. Er is nog steeds geen oplossing voor de schaarste aan US-dollars. Binda zegt dat de banken nauwelijks US-dollars verkopen, waardoor mensen zich wenden tot de cambio’s. Dat er grote verschillen zijn tussen de wisselkoersen bij de banken en de cambio’s, komt volgens hem door de grote vraag naar US-dollars en de minimale verkoop van US-dollars door banken.
“Terwijl er een tekort is aan US-dollars, moeten er nog steeds eerste levensbehoeften en medicijnen geïmporteerd worden en sturen ouders nog steeds geld voor hun studerende kinderen in het buitenland”, aldus de ondernemer.
Binda legt uit dat haast een ieder een speler is geworden in de financiële wereld, van casino’s waar grote bedragen US-dollars en euro’s worden omgewisseld tot de burger die elk extraatje omzet in US-dollars. Hij benadrukt dat Surinamers zich meer bewust zijn geworden van wat de kracht van vreemde valuta is naarmate de koersen stijgen. De ondernemer vreest dat mensen die informeel hosselen, goederen waaronder benzine en eerste levensbehoeften, zullen smokkelen om aan US-dollars te komen.
De enige oplossing voor het US-dollar probleem is volgens Binda dollarisatie van de economie. De Akmos-voorzitter is van mening dat het geloof in de SRD totaal weg is. “De Centrale Bank heeft gefaald om een van haar hoofdtaken na te leven.” Hij zegt zich af te vragen wat de taak van de Centrale Bank nu eigenlijk is. Binda geeft aan dat het niet de eerste keer is dat ons land met een dergelijk probleem wordt geconfronteerd. “Dit hebben wij al meegemaakt in Suriname in de jaren ‘80 onder leiding van de huidige president, Desiré Bouterse. “Het is hem wederom gelukt om ons nog een keer de afgrond in te duwen”, aldus de ondernemer.
door Johannes Damodar Patak