China is in rap tempo zijn invloed in de wereld aan het vergroten. Op 14 maart heeft de nieuwssite Green World Warriors, er gewag van gemaakt dat China aan de regering van Zambia het voorstel heeft gedaan om de Kenneth Kaunda International Airport af te staan, als het land niet in staat zijn gigantische schuldenlast te betalen. Green World Warriors noemt dit ‘’modern slavery’’.
Arnold Kruisland, oud-diplomaat zegt desgevraagd dat China door zijn geweldige economische groei, zijn armen probeert uit te strekken naar de rest van de wereld. Hij geeft aan dat dit onder andere gebeurt in de vorm van het aanbieden van goedkoop kapitaal en het uitvoeren van projecten zoals dat in Afrika het geval is.
Kruisland merkt op dat Suriname nog niet op grote schaal onder het juk van China zit. De handel in ons land is wel voor 99 procent in handen van de Chinezen, maar dat levert volgens hem Suriname voordeel op, vooral in de economische crisis waarin ons land zich thans bevindt.
“Indien de Chinezen er niet zouden zijn, dan zouden wij weer teruggaan naar de jaren ‘80 waar mensen in lange rijen moesten staan om aan schaarse levensmiddelen te komen.” Ook kunnen minderdraagkrachten dankzij de komst van de Chinezen, beschikken over goedkope goederen.
Kruisland zegt dat bekend is dat China de goedkoopste arbeidskrachten heeft, maar het land heeft een tekort aan grondstoffen. Als we dat in een groter plaatje bekijken, is volgens Kruisland de expansie van China in de wereld nadelig voor onafhankelijke landen die wel over grondstoffen, maar niet over de kennis beschikken om deze tot ontwikkeling te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn landen in Afrika. Kruisland geeft aan dat China inspeelt op het gebrek aan kennis en de landen dan sterk afhankelijk maakt door het verstrekken van leningen. “Er kan gezegd worden dat China in feite bezig is met moderne slavernij en probeert overal een vinger in de pap te hebben”, zegt Kruisland. De oud-diplomaat stelt dat landen weinig kunnen doen tegen de invloed en expansie van China
Dat China zijn politieke en financiële macht in de wereld wil vergroten, komt volgens Kruisland door zijn bevolking en om de Verenigde Staten van Amerika (VS) te overtreffen. China heeft een enorme bevolking die gevoed en gehuisvest dient te worden. Kruisland geeft aan dat China vooral investeert in gigantische agrarische projecten, waarvan een deel van de inkomsten terugvloeit naar China en in het ongunstigste geval het hele project in handen komt van China. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als een regering niet in staat is een lening afgesloten bij China, terug te betalen. Hij noemt als voorbeeld de Chinese hektrawlers die zich momenteel in ons land bevinden en de capaciteit hebben om vis na de vangst gelijk te verwerken en daarna over te laden op het moederschip, dat dan richting China vaart. Kruisland vertelt dat China, de VS als een doorn in het oog ziet en er daarom alles aan doet om de VS een stapje voor te zijn. Hij verwijst in dit kader naar de Verenigde Naties, waar China gebruikmaakt van zijn politieke macht. Kruisland noemt als voorbeeld de kwestie van Venezuela, waarbij China, president Nicolás Maduro steunt, terwijl de VS en het gros van de andere landen, Juan Guiadó steunen.
door Johannes Damodar Patak