Keerpunt

TAFRA OW DRAI

Waarnemend president Brunswijk sprak onlangs in De Nationale Assemblee in de stijl die het volk graag hoort, over het veiligheidsbeleid: “Tak’ nanga yu pikin dat a no go roof. Want als je een kind verliest, skowtu sutu yu kiri, dan a ma lasi. Van hieruit doe ik ook een beroep tapu ala den brada nanga sisa san e go roof. Vanaf tamara a trafra o draai. En ik mag u zeggen, de politie gaat heel hard optreden. Dan ye no mus taki baka tamara, politie treedt te hard op.” Een lust in de oren van Surinamers die nog steeds denken dat ‘hard optreden’ een simpele oplossing is voor het complexe probleem van geweldsdelicten. Soortgelijke boodschappen door politici in functie zoals Van der San en Belfort, hebben eerder geen daling in de criminaliteit teweeggebracht.

Read More »

VEILIGHEIDSOPERATIES EEN KARU WIWIRI FAYA?

Keerpunt heeft vol belangstelling gekeken naar de op woensdagavond gehouden persconferentie van de regering, waar minister Amoksi onder meer aan het woord kwam over de criminaliteitsbestrijding en de veiligheidsplannen die klaar liggen en volgens de bewindsman, zullen worden uitgevoerd. Keerpunt weet precies waar de schoen wringt en waarom er vaak over tal van veiligheidsplannen wordt gesproken, maar in de praktijk vaak genoeg niet veel van de grond komt en daarom kan er worden gesproken van veelvuldig raaskallen.

Read More »

JAARVERSLAGEN VAN STAATSBEDRIJVEN

De Wet op de Jaarrekeningen, het Wetboek van Koophandel en de Comptabiliteitswet verplichten samen vrijwel iedere parastatale organisatie tot een behoorlijke financiële verslaglegging, minstens één keer per jaar, grofweg een half jaar na afsluiting van het boekjaar. Het nalaten daarvan is niet alleen een strafbaar feit, het is een rechtsvermoeden van wanbestuur. Volgens het regeerakkoord zou het niet bij dat wettelijk minimum blijven. Erkend werd, dat er een periode voorafgegaan is van geen transparante verslaglegging en bestuur door dit soort organisaties, maar dat verbetering op komst was en dat er zelfs een evaluatie plaats zou vinden van parastatale organisaties, gericht op de vraag of deze niet beter als private ondernemingen voortgezet konden worden.

Read More »

DE PRIJS VAN LUXE

Minister Kuldipsingh van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ), heeft zich laten ontvallen dat het ministerie, op de prijs van luxe goederen, geen zicht heeft. De voorzitter van de Winkeliers- en Ondernemersvereniging Suriname (WOVS), plaatst hier kanttekeningen bij. De wet houdt bepaalde winstmarges aan. Luxe staat vrijwel gelijk aan import en prijsvergelijking en controle zouden dus geen probleem moeten zijn. De bevoegdheid, de berekeningswijze zijn voorhanden. De minister wijst op de spreiding van importen. Voor echte prijsbeheersing zou binnenkomst via EZ moeten gaan. Een uitermate juiste oplossing in theorie. Net als hoe alle drugs beter beheersbaar zijn bij melding van iedere export aan de douane.

Read More »

SEOB SLAAT SPIJKER OP DE KOP

De SEOB benadrukt in zijn meest recente bulletin de noodzaak van hervormingen binnen de publieke sector. Wij van Keerpunt zijn het eens met de volgende aanbevelingen in dit bulletin op het gebied van Goed Bestuur. Wij benadrukken verder ook dat de noodzaak voor gezonde overheidsfinanciën en het verder afbouwen van subsidies op nutstarieven, zeker prioriteit geniet.
Hoewel de overheidsinkomsten in nominale zin zijn gestegen, loopt de overheid nog steeds aanzienlijke inkomsten mis uit de BTW, overige belastingen en invoerrechten. Het versterken van instituten zoals de Belastingdienst en de douane, zijn van grote noodzaak om dit vraagstuk structureel aan te pakken. De SEOB ziet het instellen van de commissie ter evaluatie van de BTW als positief. Daarnaast dient naar de mening van Keerpunt, de kring van belastingbetalers uitgebreid te worden, naar eenieder die daar volgens de wet toe verplicht is. Bekend is dat veel in stamverband levenden en illegale vreemdelingen, de goudvelden bemensen en behoorlijke opbrengsten opstrijken. Voor de gezondheidszorg, net als voor infrastructuur en telecommunicatie, vormen zij een last voor systemen die door een minderheid in Paramaribo bekostigd worden om in stand gehouden te worden. Hoewel de afbouw van subsidies op nutstarieven cruciaal is, dient de overheid simultaan de subsidies aan personen tijdig te laten plaatsvinden, om hogere kosten van levensonderhoud op te vangen bij deze personen. De SEOB vraagt ook extra aandacht voor subsidies aan kwetsbare groepen. De SEOB beveelt aan om sociale uitkeringen via het bankensysteem te laten lopen in het kader van efficiëntie en tijdigheid. De overheid dient ook na te gaan, wat de effecten zijn van de verhoging van de nutstarieven voor lokale productiebedrijven. Keerpunt meent dat deze analyses, zichtbaar en met rekenvoorbeelden, in categorie gepubliceerd dienen te worden in het kader van openbaarheid van bestuur en transparantie van beleid. De SEOB verwacht dat de inflatie langzaam verder afneemt in 2024. Verdere tariefsaanpassing van nutsvoorzieningen zal echter een druk leggen op lokale prijzen. De SEOB schat dat de 12-maands gemiddelde inflatie in 2024 uitkomt tussen 14% en 21% in 2024, op basis van trendanalyse. Het IMF schat een 12- maands gemiddelde inflatie van 21,1% in 2024. Fiscale discipline blijft hier een voorwaarde. De SEOB verwacht dat de groei van de economie verder op gang komt in 2024. Ook verwachten wij dat de groei gestuwd zal worden door de opstart van de offshore oliesector, in geval van een positief investeringsbesluit van TotalEnergies en Apache.
Terwijl de inflatie terugloopt, hebben investeerders te maken met stijgende rentes als gevolg van de monetaire maatregelen. De SEOB vraagt daarom aandacht voor het faciliteren van kredietverlening aan het MKB, met name voor bedrijven in de importvervangende of exportsector. De SEOB juicht projecten zoals SURGE, het garantiefonds en het productiekredietfonds toe.
De SEOB is voorstander van een IMF-2 programma ter versterking van instituten, om de resultaten van dit IMF-programma niet teniet te doen en het simpele feit dat de overheid nog niet in staat zal zijn na het huidige IMF-programma, haar financiën zelfstandig duurzaam te beheren. Keerpunt vraagt er aandacht voor dat het huidige IMF-programma enkele maanden voor de verkiezingen van 2025 afloopt en dat het risico bestaat, dat het ontbreken van een vooraf aangekondigd vervolgtraject, de resultaten en effecten tot een politieke speelbal kunnen maken en daarmee deels teniet kan doen.
De SEOB pleit voor een serieuze aanpak van AML/CFT-acties die voortvloeien uit de CFATF-aanbevelingen. Verder beveelt de SEOB aan om functionarissen uit de private en bancaire sector op te nemen in de Nationale Anti-Money Laundering Commissie en/of de AML-PIU. Dit vanwege de effecten van non-compliance op de bancaire en private sector. De SEOB benadrukt dat tegengaan van fraude, corruptie en money laundering (AML/CFT) noodzakelijk is om het juiste investeringsklimaat te creëren, gedegen investeerders aan te trekken en een one-level-playing field voor alle ondernemingen in Suriname te waarborgen.

Read More »

STATUS SCHANDALEN?

Op een laag vuurtje pruttelt in de achterste hoek van het fornuis van de regering, een schuimende doofpot, buiten het zicht van het Surinaamse volk. De stank die rondom sommige schandalen hangt, is absoluut niet minder geworden, door een regering die er het liefst niet over communiceert en een Openbaar Ministerie dat maar al te vaak de bal terugkaatst of de publieke opinie behandelt als slapende honden, die niemand echt wakker wil maken.

Read More »

RAMADHIN MERKT EEN TERUGKEER ZORGPERSONEEL?

Amar Ramadhin, minister van Volksgezondheid, heeft de afgelopen week te kennen gegeven, een terugkeer van het zorgpersoneel te merken. Volgens de bewindsman hebben velen die toen zijn vertrokken, geschreven terug te willen keren. Volgens het zorgpersoneel is hetgeen bij vertrek werd beloofd, niet gerealiseerd. Ramadhin gebruikt dit als eyeopener voor degenen die nog plannen hebben te vertrekken? Of is dit het plan dat de minister al geruime tijd heeft om brain drain tegen te gaan, want het uitkeren van incentives blijkt nimmer goed te lukken

Read More »

WAT MOETEN DE MENSEN MET HUN HUISVUIL?

Aannemers van de vuilophaaldienst in Suriname, zijn al ruim een week in actie uit protest tegen de enorme betalingsachterstand van de overheid. Huisvuil en containers vol afval in de verschillende districten, worden hierdoor niet opgehaald. Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft laten weten, dat er gewerkt wordt aan een oplossing voor het probleem en vroeg de gemeenschap rekening te houden met de ontstane situatie. Ook werd door de minister een beroep gedaan op de samenleving, geen vuil op de hoeken van de straten te plaatsen. De vraag is nu: Wat moeten de mensen met hun huisvuil doen?

Read More »

STAATS (BEDRIJVEN) SCHULD

De schulden worden volgens onze monetaire autoriteiten aangepakt, en als gerekend wordt volgens de formele cijfers die bekendgemaakt worden, is er in de eerste drie jaar van de regeertermijn een daling te zien van de schuldenlast van de staat Suriname als rechtspersoon van grofweg 4,1 miljard USD naar 3,9 miljard USD, wat een daling zou betekenen van ongeveer USD 200 miljoen en behoorlijk indrukwekkend is, binnen de scope en context van bijvoorbeeld de tweede Oppenheimer-lening: dubbel de waarde daarvan zou zijn afgenomen aan de nationale schuld. Op het tempo van regeren en inlopen, zou na twintig jaar Santokhi-Brunswijk beleid, Suriname schuldenvrij kunnen zijn, wat natuurlijk iets minder indrukwekkend is.

Read More »
SCHIETINCIDENT

BURGERS BEWAPENEN ZICH TER BESCHERMING VAN CRIMINELEN!

Minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie maakte afgelopen week bekend, dat de Operatie Zero Tolerance het gewenste resultaat heeft opgeleverd. Volgens de bewindsman zijn intussen bijkans 80 wapens in beslag genomen tijdens wegcontroles. Echter is nimmer nagegaan, wat de bedoeling van het wapen was en of er strafbare handelingen zijn gepleegd met het wapen.

Read More »

EERST TIGRI, DAN CORANTIJNBRUG

De wereldeconomie bespreekt Suriname en Guyana niet apart. Steevast schrijft de economische rapportage van de internationale pers over ‘the Guyana-Suriname basin’. De selectie van gebieden met natuurlijke hulpbronnen voor internationale investeerders is een belangenafweging, waarin infrastructuur tussen productiepunten en logistieke hubs zwaar weegt.

Read More »

Overwinning van leven op dood: Vrijheid, Gelijkheid en Generativiteit

Velen maken zich zorgen over de jeugd in Suriname.  Men wijst daarbij op de toenemende criminaliteit, het stijgende aantal hiv-infecties, tienerzwangerschappen, slechte schoolprestaties en drop-outs. Deze verschijnselen hangen samen met armoede en werkloosheid, maar er is ook sprake van een falende overdracht van waarden aan de volgende generatie. Het onderwijssysteem faalt en het lukt ouders niet om hun cultuur over te dragen aan hun kinderen.  We hebben te maken met een verminderde generativiteit van de samenleving.

Read More »

VERSCHIL TUSSEN BUNDELING EN SAMENWERKING

 Absoluut niemand besteedt zijn tijd en aandacht aan de politiek om te verliezen. Politici met zuivere idealen, willen verkozen worden. Politici met onzuivere bedoelingen, willen verkozen worden. Gregory Rusland presenteerde onlangs in de Dave Podcast, dat de NPS niet zoveel voor het volk kan doen, als de partij geen grote meerderheid behaalt bij verkiezingen. Hikmat Mahawat Khan vindt het onzinnig te geloven in nieuwe of een bundeling van kleine partijen als de oplossing voor de maatschappelijke problemen van Suriname. ‘Rommel’ is rommel en ‘rommel’ bij elkaar maakt het er niet beter op’, wordt bij de Berm, de Olifant, Grun Dyari en op Moengotapoe met daverend applaus ontvangen.

Read More »

SNOEPREISJE

 Voordat de president van de Republiek Suriname afreisde naar China, beweerde de minister van Buitenlandse Zaken, dat schuldsanering aan de orde was. Hij was zelf eerder afgereisd om in persoon het voorwerk te doen en er was op staf- en beleidsniveau een akkoord over het kwijtschelden van een bedrag van USD 500 miljoen. Keerpunt plaatste daar toen al vraagtekens bij. China heeft in tien jaar tijd geen enkele schuldenaar een halve cent kwijtgescholden. China bepaalt zijn buitenlandse beleid wereldwijd centraal. Suriname heeft in relatieve zin met zijn toekomstige olieproductie of gaswinning, niets te bieden wat Venezuela, Iran of Rusland niet kunnen bieden.

Read More »

(E)MOTIES VAN WANTROUWEN

Als zelfreflectie voorkwam in het spectrum van gedachten en gevoelens van de NDP-fractie, zou men paars aanlopen, bij het opstellen van hun motie van wantrouwen tegen de president. Wanneer de voortvluchtigheid van meerdere partijleden, serieus onderwerp is van bestuursvergaderingen, huishoudelijke regels en quorum, weet je dat je het ‘paars’ bont gemaakt hebt met de ongrondwettelijke inslag, van je ‘democratische’ partijtje.

Read More »

WATERPEIL IN HET STUWMEER EN DURE ENERGIE

De verklaring van minister David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen over de energiecrisis in Suriname, werpt een urgent licht op de huidige situatie van het land. De aanhoudende droogte heeft geleid tot een aanzienlijke daling van het waterpeil in het Afobaka stuwmeer, wat de opwekcapaciteit van hydro-energie ernstig heeft beïnvloed. Hierdoor moet Suriname overschakelen op thermische energie, wat resulteert in een aanzienlijk hoger brandstofverbruik. Het terugbrengen van de opwekcapaciteit van hydro-energie door Staatsolie Power Company Suriname (SPCS) van 140 megawatt naar 90 megawatt is een duidelijk teken van de ernst van de situatie.

Read More »

LOADSHEDDING IN AANTOCHT

Verhoging na verhoging hebben gebruikers van EBS, zowel particulieren als ondernemingen, moeten incasseren om in het keurslijf van het IMF-programma te kunnen passen. De oplossing waarvoor gekozen is, heeft niets te maken met goed bestuur of zelfs met het voldoen aan een wettelijk minimum. Zo is Leo Brunswijk toegevoegd aan de directie, zonder een openbaar functieprofiel, een advertentie of de mogelijkheid voor anderen om mee te dingen naar de functie. Ergens moet het publiek maar erop vertrouwen dat de broer van de vicepresident over de opleiding, ervaring en managementcapaciteiten beschikt voor de functie, om over integriteit maar te verzwijgen. Of er wel of niet bezuinigd moet worden, is een mysterie. Jaarcijfers uit de jaren sinds het aantreden van deze regering ontbreken namelijk.

Read More »

FID EN DE VOLGENDE REGERING

Toen TotalEnergies vorig jaar de inschatting deed dat USD 9 miljard vereist was aan investeringen voor de ontwikkeling van de Sapakara South- en Krabdagu-velden voor de kust van Suriname, was eenieder enthousiast vanwege deze belangrijke kans op ontwikkeling voor de Surinaamse oliesector. Met bijna 700 miljoen vaten aan olievoorraden in het vooruitzicht, vertegenwoordigt dit een aanzienlijke kans voor Suriname om zijn natuurlijke hulpbronnen te benutten en economische groei te stimuleren.

Read More »
(foto: Ivan Summerville)

CRIMINELEN HEBBEN LAK AAN WAARSCHUWING VICEPRESIDENT?

Ronnie Brunswijk, vicepresident, zei de afgelopen week dat er hardhandig zal worden opgetreden tegen criminelen. Volgens hem zal er daadwerkelijk invulling worden gegeven aan het zerotolerancebeleid. Brunswijk stelde dat de veiligheidsdiensten samen zullen werken, om de veiligheid van de gemeenschap te garanderen. Volgens Brunswijk is het een kwestie van tijd, dat het veiligheidsgevoel wordt teruggebracht. Echter hebben we na de oproep van Brunswijk, geen verlaging gezien in de criminaliteitscijfers.

Read More »

ONDERWIJSMINISTER ZIET EERDER SPOOKAMBTENAREN DAN ACTIEVE AMBTENAREN

Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur beschikt over een lijst van meer dan 1.000 spookambtenaren. Volgens de minister zijn er duidelijke instructies naar alle ministers gestuurd over de overtolligheid van ambtenaren in het kader van de Public Sector Reform en is er tot nu toe, voldoende geduld opgebracht. Echter vergeet de minister van Onderwijs dat een groep leerkrachten sedert oktober van het vorige jaar niet is uitbetaald! Wat heeft in dezen meer prioriteit? Zogenaamd waren zaken niet goed verwerkt en moest er een onderzoek komen. Zijn deze hardwerkende Surinamers die nu worden gedupeerd, ook spookambtenaren?

Read More »