Mensenhandel is sinds 1863 afgeschaft, maar volgens minister Stuart Getrouw van Justitie en Politie (JusPol), is die nog steeds actueel. “Het is een trieste constatering dat uitbuiting en slavernij iets van alle tijden is”, aldus Getrouw vanmorgen in de Ballroom van Hotel Torarica bij de opening van de Trafficking in Persons (mensenhandel) Conferentie, die een onderdeel is van een bewustzijnscampagne over mensenhandel en mensensmokkel.
De actuele ontwikkelingen rond de migratiestromen, vragen volgens Getrouw ook aandacht. Hij geeft aan dat juist op deze momenten wanneer de samenleving geconfronteerd is met de instroom van kwetsbare mannen, vrouwen en kinderen, het cruciaal is dat er opgetreden wordt tegen mensenhandel. Ook is het van belang dat deze groepen beschermd worden tegen mensenhandelaren die van hun situatie misbruik willen maken. “Wij staan sterk in onze waarden, namelijk vrijheid, gelijkheid en zelfbeschikking.”
De bewindsman vraagt de medewerking van een ieder om het aantal slachtoffers naar beneden te brengen. “Onze ambitie is hoog, maar samen kunnen we het. We kunnen zoveel mogelijk voorkomen dat mensen slachtoffer worden van mensenhandel. We kunnen mogelijk slachtoffers snel en adequaat signaleren en ze uit de situatie halen met de nodige zorg. Het ministerie zal daders op allerlei manieren aanpakken, zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk”, aldus Getrouw.
De minister noemt mensenhandel een misdaad die gepaard gaat met mensonterende omstandigheden, waarbij de fundamentele rechten van de slachtoffers worden geschonden. Hij stelt dat de regering zich altijd heeft gecommitteerd om mensenhandel te bestrijden. Dit is ook opgenomen in het strategisch document: De routekaart Suriname bestrijden mensenhandel over de periode 2014 tot 2018. Ook het opzetten van een TIP (Trafficking in Persons)- afdeling van het Korps in 2006, draagt hieraan bij. In 2006 is de oude wetgeving aangepast, waarbij de handel in mannen expliciet strafbaar is gesteld.
In 2019 is het actieplan samengesteld door de Werkgroep Trafficking in Persons, een subafdeling van JusPol. Bij de bestrijding zijn de volgende aspecten meegenomen: preventie van mensenhandel, beschermen van slachtoffers en adequate voorlichting aan de samenleving. Ook wat deze punten betreft, heeft ons land volgens Getrouw goede stappen gezet en vooruitgang geboekt. De positie van slachtoffers is de afgelopen tijd meer centraal komen te staan.
Volgens Getrouw wordt tegenwoordig steeds meer gefocust op het beschermen van slachtoffers wat tot een betere aangifte leidt, waardoor de kans op het opsporen van de daders toeneemt. Het kunnen signaleren van mogelijke slachtoffers van mensenhandel, is volgens hem van cruciaal belang, omdat dit kan leiden tot de opsporing en vervolging van de daders. De minister gaf aan dat er een vrij agressief handhavingsbeleid zal worden uitgevoerd. “Effectieve samenwerking tussen overheidsinstanties en bedrijfsleven, samenleving, ngo’s zijn de sleutels tot het bestrijden van mensenhandel”, aldus Getrouw.
Volgens het verdrag van de Verenigde Naties, is mensenhandel het werven, vervoeren, overbrengen, onderbrengen, overdragen van personen door middel van bedreiging met of gebruik van geweld, andere vormen van dwang, afpersing, fraude, misleiding, machtsmisbruik, misbruik van een kwetsbare positie of het geven of aannemen van geld of voordelen om instemming te krijgen van een persoon die gezag over een ander persoon heeft met als doel uitbuiting.
door Kimberley Fräser