Humphrey Schurman, vertegenwoordiger van de Communicatie Werknemers Organisatie Suriname (CWOS) in de Telesur Raad van Commissarissen, verwacht binnen 10 jaar meer privatisering binnen Telesur. Dit zegt hij vandaag in verband met het 65-jarig bestaan van de CWOS in de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF). In dat kader werd een tweedaags seminar gehouden met als thema: ‘Strengthening Industrial Relations Using the Networking Power of ICT’. Schurman maakte een terugblik op de geschiedenis van de vakorganisatie en gaf aan welke belangrijke ondersteunende rol de vakbond heeft vervuld. “De vakbond is als een partner van het bedrijf”, aldus Schurman. Ook Wilfried Meyer, voorzitter van de CWOS, zegt dat hij ondanks enkele lastige situaties, toch goede relaties heeft gehad met zijn partners. Meyer zegt dat er momenten zijn geweest, waarbij er opgetreden moest worden tegen de leden. Ook waren er momenten waarbij de leden zijn opgeroepen om het werk neer te leggen in verband met ontevredenheid. Maar dat probeert de vakorganisatie zo min mogelijk te doen.“Als je tevreden bent, dan is er geen ruimte voor verbetering. Het gaat goed, het is uniek, maar je wilt je meer betrokken voelen bij het geheel, alleen vergeten wij niet dat wij niet de directie zijn. Je moet dus niet willen zitten op de stoel van de directie”, aldus Meyer.
Dirk Currie, directeur van Telesur, had net als de voorgaande sprekers, dezelfde mening voor wat betreft de samenwerking met de vakorganisatie. Daarnaast vertelt Currie hoe belangrijk social media tegenwoordig is en hoeveel mogelijkheden ICT heeft. Er is, volgens de directeur, geen barrière meer om iemand te kunnen bereiken. Voorheen kon men zeggen: “De post is niet aangekomen, want het vliegtuig is vertraagd.” Nu weten we zeker dat hetgeen je verstuurt, is aangekomen. Currie zegt ook dat er bij social media vaak iets misgaat. Een Telesur-medewerker werd niet zo lang geleden geschorst, omdat die negatieve opmerkingen over het bedrijf had gepost via social media. Ook Meyer wijst social media gebruikers erop om te letten op wat zij versturen. Want wat je eenmaal verstuurt, kan je niet terug nemen.
CWOS richtte zich voorheen alleen op Telesur. Een van de grootste verworvenheden van de CWOS is dus de verzelfstandiging van Telesur. Nu heeft CWOS meerdere spelers, want behalve communicatiebedrijven zijn er ook ICT gerelateerde bedrijven. CWOS vertegenwoordigt alle medewerkers van Telesur, maar niet allen zijn lid van de bond. 700 van de 900 medewerkers zijn lid. Bij het seminar zijn vakbondsvrienden uitgenodigd, zoals vertegenwoordigers van de EBS-vakbond, SWM, RBC en de SPSB Bank. Er werd een inleiding gegeven door F. Welzijn en Mac Andrew, die het gebruik van ICT belichtte. “Morgen zal het gebruik van social media breedvoerig worden besproken alsmede de risico’s, want wat je eenmaal verzonden hebt, kan je niet meer terugkrijgen’, zegt Meyer. Volgende maand zal een soortgelijk seminar georganiseerd worden, alleen in een kleinere setting, speciaal voor leden van de vakbond. Daarnaast zal de CWOS het hele jaar door activiteiten ontplooien. In december zal de schrijver Robby Parabirsingh, een historie van telecommunicatie presenteren en die in boekvorm vastleggen.