Overheid gaat samenwerken met REDD+

Om het wereldwijde bosbeschermingsprogramma REDD+ te kunnen implementeren, wil de overheid haar bewustwording vergroten ten aanzien van de participatie en betrokkenheid van belanghebbenden bij dit programma, zoals de inheemsen en Marrons.
Op vrijdag aanstaande organiseert Conservation International Suriname daarom een workshop voor verschillende overheidsdiensten, gericht op capaciteitsversterking van de overheid bij het betrekken van belanghebbenden bij het REDD+ programma.

Draagvlak voor samenwerking

Het belang van bossen in de bestrijding van klimaatverandering, is belangrijk: bomen absorberen kooldioxide, die door menselijke activiteiten wordt uitgestoten. Daarnaast zorgen ontbossing en bosdegradatie voor 20% van de uitstoot aan broeikasgassen. Traditioneel levert bos geld op als je de bomen kapt, het hout verkoopt en de grond voor iets anders gebruikt. Het REDD+ programma moet het mogelijk maken dat ons bos ook geld oplevert als de bomen niet worden gekapt.
Sinds 2008 heeft de Surinaamse overheid inspanningen verricht om internationale financiering te verkrijgen om de uitstoot, veroorzaakt door ontbossing en bosdegradatie (REDD+), aan te pakken.
In december vorig jaar is begonnen met de implementatie van REDD+ in Suriname.
Een belangrijk onderdeel van het REDD+ programma is te komen tot een model,waarin zowel de overheid als traditionele gemeenschappen en het maatschappelijk middenveld, op transparante wijze met elkaar kunnen communiceren en met elkaar leren omgaan. Daarnaast moet het volledige REDD+ programma voor een ieder duidelijk zijn. Het Widening Informed Stakeholders Engagement (WISE) for REDD+ programma geeft ondersteuning aan deze doelstellingen.
Conservation International Suriname, die de supervisie heeft over het WISE for REDD+ programma in Suriname werkt in deze samen met het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling (NIMOS), het United Nations Development Programme (UNDP) en de Climate Change Development Unit van het Kabinet van de President.
Het NIMOS is de officiële uitvoerder van het REDD+ project in Suriname, terwijl het UNDP optreedt als uitvoerend partner, belast met het beheer en toekenning van de financiële middelen voor de uitvoering. Het Kabinet van de President is belast met de nationale coördinatie.

More
articles