‘Dwingend bedrijfsartsen aanwijzen verboden’

De Wet Nationale Basiszorgverzekering geeft een ieder de vrijheid een huisarts naar eigen keuze te kiezen. In de praktijk komt het echter nog teveel voor dat bedrijven nog steeds het systeem van bedrijfsartsen hanteren. Robby Berenstein, voorzitter van C-47 zegt desgevraagd dat het inderdaad nog voorkomt, dat bedrijven dwingend de bedrijfsartsen aanwijzen. Het is volgens hem bij wet verboden, werkers te sommeren om zich bij een huisarts, die is aangewezen door het bedrijf, in te schrijven.
Hij geeft aan dat er ook nog cao’s zijn waarin dit staat vermeld. Anders is het volgens hem, wanneer werknemers zelf ervoor kiezen om na de invoering van de wet gebruik te blijven maken van de diensten van de bedrijfsarts, of wanneer bedrijven en vakbonden onderling door samenspraak tot een akkoord komen voor het blijven benutten van bedrijfsartsen. Berenstein vertelt dat vaak genoeg werkers door een persoonlijke band die zij hebben opgebouwd met de bedrijfsarts, geen ander arts wensen.

De C-47-voorzitter benadrukt dat het in elk ander geval niet toegestaan is werkers te verplichten zich in te schrijven bij een bedrijfsarts. “Werkers zijn vrij om zich in te schrijven bij een arts met wie hun verzekeringsmaatschappij een samenwerkingsovereenkomst heeft” zegt Berenstein. Het hanteren van bedrijfsartsen wordt in de meeste gevallen, ervaren als een manier om te voorkomen dat werknemers zich naar wens ziek melden. Berenstein geeft aan dat hij hiervan op de hoogte is, maar benadrukt dat het illegaal is.
De vakbondsleider vindt dat zolang er sprake is van overleg tussen de bonden en de werkgevers het niet nodig is om bedrijfsartsen te schrappen uit de cao’s. Vast staat volgens hem dat werknemers niet verplicht worden bedrijfsartsen te bezoeken.

More
articles