December 8, 2018


Moordenaars 8 december misten hun doel


December 8, 2018

“De moordenaars misten hun doel, want in plaats van de roep om recht, waarheid en democratie het zwijgen op te leggen, werd deze roep juist luider”, aldus Sunil Oemrawsingh, voorzitter van de Stichting 8 december 1982 vandaag in Fort Zeelandia waar 15 burgers van dit land op brute wijze vermoord werden. Deze roep zal volgens Oemrawsingh ook niet onbeantwoord blijven. Een roep die toekomstige generaties zal sterken in de strijd voor versterking en behoud van datgene waarvoor de 15 burgers stierven. “De 15 burgers van dit land werden standrechtelijk geëxecuteerd omdat ze spraken, stonden en streden voor democratie, recht en waarheid.” Een vijandige minderheid is verantwoordelijk voor de dood van de 15 burgers, namelijk: John Baboeram (36) advocaat, Bram Behr (31) journalist, Cyrill Daal (46) vakbondsleider, Kenneth Gonçalves (42) advocaat, Eddy Hoost (48) advocaat, André Kamperveen (58) ondernemer, Gerard Leckie (39) psycholoog, Sugrim Oemrawsingh (42) wiskundige, Lesley Rahman (28) journalist, Soerendra Rambocus (29) militair, Harold Riedewald (49) advocaat, Jiwansingh Sheombar (25) militair, Jozef Slagveer (42) journalist, Robby Sohansingh (37), ondernemer en Frank Wijn-gaarde (43) journalist op brute wijze uit hun leven zijn gerukt. Het waren zonen, vaders, echtgenoten, partners door militairen uit hun bed gelicht om nooit meer levend terug te komen en zo hun dierbaren achter te laten. Ook de mediahuizen Radika, radio ABC, en Dagblad De Vrije Stem werden op deze dag opgeblazen en in brand gestoken. Leugens werden als redenen verspreid voor het vermoorden van deze helden. Oemrawsingh  zegt dat velen er geen geloof in hadden, dat het rechtsproces dat slechts op de veroordeling wacht voortgang zou vinden. Wij moeten daarom onze diepe erkentelijkheid en waardering uitspreken voor de moed en integriteit, die onze rechterlijke macht heeft getoond in het uitvoeren van het proces van gerechtigheid. We zijn er ook van bewust, na al die mislukte aanslagen vanuit de regering-Bouterse en haar coalitie in De Nationale Assemblee (DNA) om op het pad naar recht en gerechtigheid meer aanvallen op de nabestaanden en rechtstaat te plegen. Er mag daarom nooit de indruk gewekt worden, dat de eis van de nabestaanden voor gerechtigheid en de plicht van de republiek om de waarheid naar boven te halen, aanleiding is voor het veroorzaken van geweld en onrusten in de samenleving. Elke dreiging van geweld en onrust is slechts te wijten aan de houding van de verdachte, die toevallig nu politieke macht heeft om de uitkomst van het rechtsproces te doorkruisen. Aldus Oemrawsingh. door Kimberley Fräser