Nascholing startende leerkrachten voor betere ondersteuning

In het Progress LBO-programma dat aan het begin van 2017 van start is gegaan, richten de organisaties die dit programma initieerden zich niet alleen op de leerlingen. De organisaties richten zich ook op startende leerkrachten om zodoende een betere ondersteuning te garanderen voor deze groep.
Het programma wordt uitgevoerd door de Vlaamse Vereniging voor Ontwikkelings-samenwerking en Techni-sche bijstand (VVOB), het Onder directoraat Beroeps-onderwijs (OBD), de Lera-renopleiding Beroepson-derwijs (LOBO) en het Centrum voor Nascholing in Suriname (Cenasu).
Deze organisaties vinden dat de LBO-leerkrachten de belangrijkste schakel vormen in het realiseren van kwaliteit lager beroepsonderwijs. Zij zetten zich in het Progress LBO-programma ook sterk in voor de nascholing van LBO-leerkrachten. Vooral voor nieuwe leerkrachten kan het LBO een overweldigende bijdrage opleveren.
De onderdirecteur van het Beroepsonder-wijs, Ashok Rambali, zei bij het slotevenement van de LBO-leerkrachten, dat het begeleiden en professionaliseren van leerkrachten, alleen kan leiden tot kwaliteit onderwijs. Dit zal volgens hem ook leiden tot betere resultaten van de leerlingen. “We moeten gezamenlijk het werk doen als we veranderingen teweeg willen brengen. Als we de hand in eigen boezem steken, kunnen we het imago van de LBO-scholen verbeteren”, aldus Rambali.
Via een systeem van aanvangsbegeleiding, waarbij ervaren leerkrachten opgeleid worden tot mentor van startende leerkrachten, krijgen de nieuwe LBO-leerkrachten betere ondersteuning tijdens hun eerste jaren in het LBO. De uitvoerders van dit programma bevestigen dat ook voor de meest ervaren leerkracht, het lesgeven op een LBO-school een uitdaging kan zijn. Elke LBO-leerkracht kan te maken krijgen met leerlingen die probleemgedrag vertonen, zoals laat komen, vechtpartijen en pesten.
Om hierop in te spelen en zo effectief mogelijk op de problemen in te gaan; zetten de diverse LBO-schoolleidersnetwerken zich in, om de problemen op hun scholen gezamenlijk op te lossen door het delen van kennis en inzicht.
Via trainingstrajecten voor leerkrachten, werkt het Progress LBO-programma aan de preventie en aanpak van deze gedragsproblemen bij leerlingen. Het Progress LBO-programma heeft daarbij specifiek aandacht voor de rol die gender speelt in het ontstaan en voortbestaan van deze problemen.

 

door Richelle Mac-Nack

More
articles