Vijfde etage AZP gemoderniseerd en gedeeltelijk opgeleverd

De 5e etage van het beddenhuis van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP)is gisteren gedeeltelijk opgeleverd. Dit vormt onderdeel van het project ‘rehabilitatie beddenhuis AZP dat in mei dit jaar aanving. Volgens AZP-directeur Claudia Marica-Redan heeft het renovatieteam een geweldige job gedaan om dit gedeelte van het beddenhuis binnen enkele maanden af te leveren. Jaarlijks neemt het ziekenhuis ruim 25.000 mensen op. Dat zegt wel hoe belangrijk dit ziekenhuis is voor de samenleving. Het bieden van adequate faciliteiten is daarom een noodzaak.
De verpleegkundigen en de patiënten op de 4e etage hebben de afgelopen drie maanden veel geluidsoverlast en stofoverlast moeten ontberen. Er moeten nog vier verdiepingen gerenoveerd worden. Dit zal veel inzet, medewerking en geduld vergen van alle AZP’ers en de samenleving. Gezien de uitvoering van de 5e etage goed is verlopen, is Marica-Redan ervan overtuigd, dat ook de overige etages zonder even vlot zullen worden gerestaureerd. De renovatie kost miljoenen US dollars. Het ziekenhuis kan door deze investering minimaal 15 tot 20 jaar voort. Ze doet een beroep op het personeel, zo goed als mogelijk gebruik te maken van de vernieuwde faciliteit. Voordat de etage in zijn geheel weer in gebruik kan worden genomen, moeten er nog enkele kleine werkzaamheden verricht worden, waaronder ook de inrichting. Volgens planning zal het gehele project in de periode augustus –oktober 2019 af moeten zijn.
Antoine Elias van Volksgezondheid noemde het een mijlpaal en een belangrijke gebeurtenis voor het ziekenhuis. “De regering spaart kosten noch moeite om de zorg kwalitatief te verbeteren, de zorg dichterbij de mensen te brengen en betaalbaar te houden.” Hij voerde aan dat de gezondheidszorg jaarlijks meer dan SRD 1 miljard kost. De totale rehabilitatie van het beddenhuis kost totaal USD 8 miljoen. Dit wordt gefinancierd door een lening van het OPEC Fund for International Development (OFID). Elke etage kost gemiddeld USD 1.6 miljoen. Elias deed een dringend beroep op de leiding van het AZP en alle medewerkers en gebruikers, om zuinig om te gaan met de faciliteit, en tijdig en zorgvuldig onderhoud te plegen, zodat deze investering nog tientallen jaren mee kan. Elias had ook een boodschap voor degenen die het AZP als eigen belang gebruiken: “AZP is niemands heilighuis, maar van het volk. Degenen die het AZP gebruiken voor eigen belang, verzoek ik daarvan af te stappen. Het is van ons allen.”

 

door Kimberley Fräser

More
articles