In De Nationale Assemblee (DNA) wordt de ontwerpwet ‘ID-kaartenwet 2018’ in openbaar commissieverband behandeld. De minister van Binnenlandse Zaken, Mike Noersalim, heeft meegedeeld dat de burgerlijke staat ook wordt opgenomen op de nieuwe ID-kaart. Angelic Alihusain- del Castilho, voorzitter van DA’91, zegt desgevraagd dat een ID-kaart dient om de identiteit van een persoon aan te geven. Zij kan zich niet erin terugvinden dat de burgerlijke staat van een persoon ook vermeld wordt op een ID-kaart.
De burgerlijke staat van iemand is niet blijvend, maar valt volgens Alihusain- del Castilho onder de levensloop. Indien die ook wordt vermeld op de kaart, betekent dit volgens haar dat bij eventuele echtscheiding, een nieuw huwelijk en bij overlijden, er dan een nieuwe ID-kaart gemaakt zal moeten worden. Dit zal volgens Alihusain- del Castilho de staat alleen maar meer op kosten jagen, omdat ID-kaarten free of charge worden gemaakt door de overheid.
De nieuwe ID-kaarten zullen worden voorzien van een chip. De DA’91-voorzitter zegt dat de levensloop van een persoon wel in de database van de chip kan worden vastgelegd, maar niet op de kaarten. Zij legt uit dat de burgerlijke staat van iemand net als religie strikt persoonlijk is en dat het aan de persoon zelf ligt om die kenbaar te maken. “De overheid heeft daartoe de bevoegdheid niet”, stelt de politica. Zij benadrukt dat met de nieuwe ID-kaartenwet, er ook een privacywet moet worden aangenomen, omdat de garantie geboden moet worden dat erop een vertrouwelijke manier wordt omgegaan met de persoonlijke gegevens van de burgers. Indien informatie uitlekt of op onverantwoordelijke wijze is gebruikt, moet het volgens haar mogelijk zijn dat mensen een proces aanhangig kunnen maken. Hiervoor is regel- en wetgeving nodig.
Alihusain-del Castilho merkt op dat het nog niet helemaal duidelijk is hoe de nieuwe ID-kaarten zullen werken. Zo verwacht zij dat de nieuwe kaarten ervoor zullen zorgen dat mensen geen uittreksel meer hoeven te halen bij het CBB, omdat uittreksels en dergelijke, in de database van de chip die in de kaart zit, zijn opgenomen. Dit zal ook het werk van de notarissen vergemakkelijken, omdat via de chip zij gelijk kunnen zien als de persoon wel of niet getrouwd is. “Mensen zouden dan bij het CBB terecht kunnen voor uitzonderlijke aktes tegen zakelijke tarieven.”
In Venezuela heeft de regering aldaar ook nieuwe ID-kaarten geïntroduceerd. Door middel van de ID-kaarten worden de activiteiten van personen in de gaten gehouden. Alihusain-del Castilho keurt dit af, omdat de overheid dan komt aan de privacy en bewegingsvrijheid van burgers. DA’91 houdt de ontwikkelingen rond de nieuwe ID-kaarten nauwlettend in de gaten.
door Johannes Damodar Patak