EBS-kwestie in project Kensenhuis: Belangengroep Bewoners Para gaat recht hogerop zoeken

De Belangengroep Bewoners Para is niet tevreden over de manier waarop de Energie Bedrijven Suriname (EBS) N.V omgegaan is met haar klacht over de elektriciteitsaansluiting in het project. Ruim een maand geleden trok de belangengroep aan de bel, omdat de elektriciteitskabels van het ene naar het andere perceel getrokken zijn om woningen van stroom te voorzien. De kabels lopen over de grond. Sinds de EBS de situatie goed praat, voelt de belangengroep zich genoodzaakt haar recht hogerop te zoeken.

Hoewel volgens Dinesh Rambaran-Mishre, de woordvoerder van de belangengroep, werknemers van de EBS poolshoogte hebben genomen en aangegeven hebben dat deze situatie niet kan, heeft de directie anders beweerd. De waarnemend operationeel directeur van EBS, Shung-Tak Chan, heeft eind vorige maand in een interview aangegeven, dat de situatie niet gevaarlijk en niet illegaal is. Volgens hem hebben de kabels die over de grond lopen, de functie van een verlengsnoer. Ook is er volgens hem toestemming verleend door de perceeleigenaar. Volgens de waarnemend operationeel directeur gaat het om een voorlopige bouwaansluiting die bevestigd is aan een stroompaal.

Hij gelooft dat de EBS niet durft op te treden vanwege politieke banden. Hij wijst erop dat het gaat om het gedeelte van het project dat in beslag is genomen door de rechter. “Niemand is eigenaar als zodanig dat hij kan bewijzen dat hij eigenaar is.

Je bent eigenaar als je een beschikking hebt, en niemand heeft dat”, benadrukt hij.

Dus dat er toestemming gegeven is door de perceeleigenaar verwijst hij naar het rijk van fabelen. Het enige wat de mensen volgens Rambaran-Mishre hebben, is een toestemmingsbriefje van een overeenkomst, getekend door Kensenhuis N.V. en de kopers van de kavels dat zij een bepaald stuk grond mogen beheren en ontwikkelen.

Rambaran-Mishre zegt tegenover De West, dat de elektriciteit al ruim zes maanden op een dergelijke wijze aangesloten is. “Het kan geen bouwaansluiting zijn als het huis al afgebouwd is en de mensen er normaal in wonen.’’ Hij vraagt zich af waarom er een uitzondering voor een persoon gemaakt wordt ten koste van anderen. Ook wil hij weten waarom er niet gewoon palen geplaatst worden, zodat een ieder op het elektriciteitsnet aangesloten kan worden.

De woordvoerder van de belangengroep geeft aan dat zij nu hun recht op een hoger niveau zullen zoeken. “We gaan ons verzetten en het niet zo laten. In mijn ogen is dit duidelijk corruptie”, benadrukt hij. De belangengroep is nog steeds de mening toegedaan dat de kabels levensgevaarlijk zijn.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles