Bee: ‘Ze moeten zich niet storen aan die uitspraak’

“Het traditioneel gezag heeft de wijsheid om zaken goed aan te pakken. Zij staan open voor samenwerking en zijn daarom ook niet uit op confrontatie met de regering. Zij moeten zich niet storen aan de uitspraak van de president.” Zo reageert Abop-assembleelid Marinus Bee op vragen van De West over de besluiten die genomen zijn tijdens de laatst gehouden Liba Krutu te Dritabiki en het wegblijven van de regeringsdelegatie tijdens deze krutu.

Op de krutu die van 8 t/m 10 oktober werd gehouden, zijn verschillende besluiten genomen ten aanzien van de ontwikkeling van het binnenland en de bemoeienis van de regering in het benoemen van traditionele gezagdragers. Albert Aboikoni die door de president benoemd was tot granman van de Saramaccaners, is op de krutu afgewezen door alle Marron stammen en inheemse stammen, omdat hij volgens hen niet volgens de geldende traditie is aangesteld. Zij hebben Naze Amina verwelkomd als de granman.

Naar aanleiding hiervan, zou de president aan journalisten hebben gezegd dat hij geen boodschap heeft aan lawaaischoppers. Bee is van mening dat het traditioneel gezag zich niet beledigd moet voelen hierover. “Hij noemt ze lawaaischoppers, maar stuurt een brief waarin hij zegt heel spoedig met ze te praten. Ze moeten gewoon doorgaan met de plannen en zich niet storen aan wat er gezegd wordt”, aldus Bee.

Bee zegt dat de krutu zonder financiële ondersteuning en deelname van de regering is doorgegaan.

“In modern bestuur is burgerparticipatie essentieel voor duurzame ontwikkeling. Waarschijnlijk is de president blijven steken in de tijd van ‘de regering bepaalt alles’. De mensen hebben besloten om hun ontwikkeling zelf ter hand te nemen. Een verstandige president zou dat moeten appreciëren”, stelt Bee.

Over het afwijzen van Aboikoni door het traditioneel gezag, wil Bee niets zeggen. “Ik wil geen persoonlijke mening hierover uiten. Daarvoor verwijs ik naar de organisatie”, zegt Bee. Hoewel de regering en het traditioneel gezag niet op één lijn zitten wat diverse zaken betreft, gelooft Bee niet dat de partijen tegenover elkaar staan.

door Priscilla Kia

 

More
articles