PL-parlementariër William Waidoe, wil dat de banken de stortingskosten herzien. Sinds kort brengen De Surinaamsche Bank (DSB), Fina-bank en de Republic Bank, extra kosten in rekening bij kasopnames en stortingen bij de bank. Volgens de PR-afdelingen van de banken, willen zij hiermee cash betalingen ontmoedigen en hun klanten aansporen meer gebruik te maken van internetbankieren, pinautomaten en pos-apparaten.
Hoewel Waidoe vanwege de mogelijkheid om van pinautomaten ge-bruik te maken, de kosten die in re-kening worden gebracht bij opnames kan begrijpen, noemt hij de kosten ten aanzien van stortingen onrechtvaardig. Bij stortingen brengt Finabank SRD 3, 1 US-dollar en 1 euro plus 5 procent van het te storten bedrag in euro per transactie in rekening. Voor bedragen vanaf 3000 euro of US-dollar, vraagt de DSB documenten met betrekking tot de herkomst van het geld.
De bank accepteert stortingen van bedragen tot 3000 US-dollar en 5000 euro. De Republic Bank brengt een half procent van het te storten bedrag in rekening voor elke eurostorting tot 500, daarboven wordt 2 procent in rekening gebracht.
“Storten kan ik niet doen middels internetbankieren, via de pinautomaten en de pos-apparaten. Ik moet naar de bank”, stelt Waidoe. Hij vindt het onrechtvaardig dat banken al bij de eerste storting kosten in rekening brengen. Hij is van mening dat dat de banken pas bij de vierde storting per maand kosten in rekening zouden moeten brengen. “SRD 3 is te veel voor een marktvrouw die een SRD 100 wil storten. Het volk wordt alleen armer gemaakt”, zegt de parlementariër.
Waidoe zegt dat de banken duidelijker moeten zijn in hun verklaring over rechtvaardiging van de extra kosten die zij in rekening brengen. “Hoe kan ik mijn geld storten zonder naar de bank te gaan. Deze maatregel zal beslist niet voorkomen dat de aanloop naar de banken minder wordt. De banken moeten eerlijk zijn naar de burgers toe”, zegt Waidoe. Hij vermoedt dat de banken niet meer uitkomen en door middel van extra kosten de gelden toch binnen willen halen. Echter wijst hij de Centrale Bank van Suriname aan als de schuldige die gefaald heeft internationale regelgeving in acht te nemen.
Ten aanzien van de maatregelen voor vreemde valuta met betrekking tot verscherpte anti-money laundering regelgeving, zegt Waidoe dat malafide ondernemers de klappen niet zullen voelen, maar de gewone burger. “15 euro is te veel voor een gewone burger die 500 euro wil storten. Dealers in drugs weten altijd hun geld wit te wassen en in kleine delen te brengen naar de bank. Het probleem is nog niet opgelost. Er moet dieper worden nagegaan wie de extra kosten het meest treft”, vindt Waidoe. Met de nieuwe ontwikkeling bij de banken vreest Waidoe dat burgers hun geld thuis zullen houden, waardoor criminelen worden uitgenodigd. Hij belooft zodra hij de kans krijgt, deze kwestie aan te kaarten in het parlement.
-door Priscilla Kia-