“We waarderen onze verpleegkundigen niet goed genoeg”, zo luidt de reactie van VHP- parlementariër tevens arts, Djoties Jaggernath op vragen van de redactie. De voorzitter van de Nationale Ziekenhuisraad (NZR), Manodj Hindori, heeft zijn bezorgdheid geuit over een onlangs verschenen oproep in de media, waarin verpleegkundigen worden opgeroepen om te solliciteren naar een baan in Nederland. Office Partners, een jonge zorgorganisatie in Nederland, houdt de sollicitatiegesprekken in Suriname en zal ook zorgen voor een verblijfs- en werkvergunning. Hindori is verrast door de wervingsadvertentie en vreest dat de beste krachten zullen wegtrekken, in een tijd waarin ons land zelf te kampen heeft met een tekort aan verpleegkundigen.
Jaggernath benadrukt dat wij onze verpleegkundigen beter moeten gaan waarderen om te voorkomen dat ze wegtrekken. Hij voert aan dat een betere waardering niet inhoudt een verhoging van het salaris, maar ook schouderklopjes voor deze groep binnen de zorg.
De arts merkt op dat de verpleegkundigen in ons land net als veel anderen in een vicieuze cirkel zijn beland, waarbij goederen met de dag duurder worden, maar de lonen hetzelfde blijven. Hierdoor zien veel verpleegkundigen het niet meer zitten volgens de volksvertegenwoordiger, zij zullen dan ook elke kans aangrijpen die kan zorgen voor een beter bestaan. Jaggernath zegt verder dat in Europa de salarissen in de zorgsector in vergelijking met ons land veel beter zijn. Voor hem zal het daarom geen verrassing zijn als verpleegkundigen in Nederland gaan werken. Met een baan in het buitenland, kunnen zij makkelijker aan hun verplichtingen in Suriname voldoen.
Hindori heeft aangegeven, dat hij gesprekken met de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel, zal voeren om te kijken als er beleid hiertegen gemaakt kan worden. Jaggernath erkent dat er beleid moet komen, maar zegt dat er ook voor gezorgd moet worden dat ziekenhuizen en andere zorginstellingen, bepaalde garanties moeten kunnen geven aan de verpleegkundigen, met name voor wat betreft de salarissen, kledinggelden en vakantiebonussen. Vaak genoeg worden deze zaken niet op tijd betaald. Dat patiënten en anderen vaak genoeg klagen over de behandeling die zij krijgen in de ziekenhuizen, heeft volgens Jaggernath ook te maken met de omstandigheden waaronder de verpleegkundigen moeten werken.
-door Johannes Damodar Patak-