Verhoging brandstofcompensatie legt zware druk op overheidsfinanciën

De bussector is geen sector waar een ondernemer nu actief in zou willen zijn. Voor dit jaar zijn de dieselprijzen reeds enkele keren verhoogd, aanstaande maandag komt er volgens Suraj Sahadew-Lall, trekker van het Actie Comité Belangenbehartiging Particuliere Lijnbushouders, weer een verhoging op de benzineprijzen.. Hij vindt het erg dat bushouders niet eerder op de hoogte gesteld worden van zaken die direct invloed hebben op hen. Ook hekelt hij het dat beleidsmakers deze mistoestanden teweegbrengen die ervoor zorgen dat ondernemers over de kop gaan. Om het hoofd boven water te houden, is een tariefsaanpassing beslist nodig volgens Sahadew-Lall. Hij benadrukt dat er een verhoging op de bustarieven moet komen en niet op de brandstofcompensatie.

Ook pleit hij ervoor dat de brandstofcompensatie gestort wordt op de bankrekening van elke bushouder.

Een verhoging op de brandstofcompensatie zal volgens hem zorgen voor een zwaardere druk op de overheidsfinanciën. “De regering heeft nu al geen geld en kan moeilijk de brandstofcompensatie betalen”, benadrukt hij. Sahadew-Lall is van mening dat partijen die juist een verhoging willen op de brandstofcompensatie, het niet menen met het land. Deze manier van handelen ziet hij als een bescherming van de passagiers. Hij benadrukt dat wanneer de prijs van voedingsmiddelen, producten in de bouw- en constructiesector en genotsmiddelen, omhoog gaan, er niet geklaagd wordt. “Maar zodra de bushouders vragen naar een tariefsverhoging, begint men te klagen”, voegt hij eraan toe. Saha-dew-Lall zegt dat met de huidige situatie en de inkomsten van de bushouders, zij niet in staat zijn hun bussen effectief en doelmatig te onderhouden. Hij haalt aan dat bushouders die slechts één inkomstenbron hebben, steeds verder de afgrond in glijden.

Met de mistoestanden in de bussector, weten bushouders volgens Sahadew-Lall niet waar zij voor staan. “We zien in ieder geval geen goede toekomst tegemoet”, zegt hij. Hij haalt aan dat beleid voor duurzame ontwikkeling in de transportsector uitblijft en de ordeningsregeling van de directeur van Transport laat ook te wensen over. “Er wordt geen gehoor gegeven aan de collectieve oproep van de bushouders. En er bestaat een grijze massa tussen de overheid en de bushouders”, haalt hij aan. Sahadew-Lall is ervan overtuigd dat de Particuliere Lijnbushouders Organisatie niet hierop kan inspelen.

door Richelle Mac-Nack

 

More
articles