WE WILLEN EN OF WE GAAN….

We willen, we gaan, of we zijn van plan bepaalde zaken te realiseren. President Bouterse kwam in zijn Nieuwjaarstoespraak niet verder dan het verstrekken van een uiteenzetting, over hoe de regering in de komende twaalf maanden van 2018 bepaalde zaken van de grond denkt te krijgen. Volgens een verklaring van de oppositie, maken de zaken die de president denkt te bewerkstelligen in 2018, geen deel van de landsbegroting en dus is geheel onduidelijk, hoe die gerealiseerd c.q. gefinancierd zullen worden. Het staatshoofd had het onder meer over het opzetten van een eigen goudmijnbedrijf dat samen met buitenlandse multinationals gestalte moet krijgen. Welke multinationals dat zullen zijn, werd niet duidelijk. Waar de fondsen vandaan zullen komen voor het vestigen van een dergelijk bedrijf binnen de goudsector moet nog niet in kannen en kruiken zijn, anders had de eerste burger daar zeker mededelingen over gedaan. Dat de president zijn aandacht ernstig vestigt op meer inkomsten voor de staat uit de goudsector, bleek wel uit de mededeling dat de regering meer geld  verlangt uit de opbrengsten van Iamgold en Newmont. Dat zou betekenen, dat de regering met het plan loopt de afgesloten overeenkomsten met de beide multinationals, open te breken. Er moet volgens Bouterse meer geld naar de staat Suriname vloeien uit de opbrengsten van Newmont en Iamgold. Door de enorme financiële tekorten die de staat thans heeft, denkt Bouterse eventjes voor het gemak bij deze multinationals aan te kunnen kloppen. Multinationale ondernemingen kennende, zullen niet gauw geneigd zijn meer dan reeds afgesproken te geven. Newmont heeft al bij het opstarten van zijn activiteiten in Oost-Suriname glashard gesteld, dat allereerst de enorme investering in het Nassau gebied moet worden terugverdiend alvorens tot grote overmakingen aan de Surinaamse overheid te kunnen overgaan. Multinationals onder druk zetten voor het kunnen bemachtigen van meer geld is zeker geen gemakkelijke opgave en daar zal ook Bouterse zeer snel achter komen. Ook ging de president in op het uitbaggeren van de Surinamerivier en de Nickerierivier. Reeds tijdens de regering Venetiaan III was er sprake van het uitbaggeren van de Surinamerivier en wel vanaf de monding tot Paranam. Het uitdiepen van deze rivier zou toen door BHP Billiton gedaan worden in het kader van het transporteren van Bakhuys bauxiet van Apoera naar Paranam. Voor het uitbaggeren van een deel van de Corantijn en de Surinamerivier, was maar liefst 50 miljoen dollar uitgetrokken. Boskalis zou met dit project belast worden. Dit ging allemaal niet door, omdat BHP Billiton het in oktober 2009 voor gezien hield in Suriname.

Het uitbaggeren van de Surinamerivier moet zeker gebeuren, maar is een enorm kostbare aangelegenheid en daarentegen heeft deze regering met ernstig geldgebrek te maken.

Deze mededeling van de president kan daarom onder de huidige omstandigheden als een zoethoudertje bestempeld worden. Overigens is het zo, dat de Surinaamse importen aanmerkelijk zijn afgenomen en dat het aantal vrachtvaarders dat zich aanmeldt in de  Dr. Jules Sedney Haven, natuurlijk ook minder is dan voorheen. De exporten van aluinaarde vanuit Paranam vinden niet meer plaats, dus het nu gaan uitbaggeren van de Surinamerivier voor grotere schepen, geniet naar onze mening zeker geen prioriteit. Bovendien is het niet duidelijk waar het staatshoofd de middelen vandaan denkt te halen voor een dergelijk grootschalig project. Hopelijk gaat men niet wederom op de bedeltoer om een showproject uit te kunnen voeren. Bepaalde verrichtingen uit het Basiszorg pakket die erg kostbaar blijken te zijn, zullen volgens Bouterse worden geschrapt en onder een Sociaal Medisch Fonds worden ondergebracht. Het gaat hierbij om bepaalde dure medische ingrepen  en langdurige behandelingen, zoals onder meer die voor dialysepatiënten, de kankerbestrijding en hartoperaties. Voor de financiering van deze dure medische behandelingen zullen genotsmiddelen, zoals sigaretten en alcoholische dranken die een negatieve invloed hebben op de gezondheid van de mens volgens Bouterse aanmerkelijk duurder worden gemaakt. Volgens berekeningen zouden deze genotsmiddelen twee tot drie maal duurder moeten worden.  De president heeft volgens de mening van velen, geen goede berekeningen gemaakt of beschikt niet over de juiste data, om zomaar mee te delen, dat een verhoging op genotsmiddelen de oplossing zal zijn voor het financieel kunnen dekken van de kosten van de voormelde behandelingen. Bijvoorbeeld normaal en wettig geïmporteerde sigaretten zijn nu al zo zwaar belast aan invoerrechten en accijnzen, dat de bonafide importeur zijn omzet met maar liefst 70 procent heeft zien dalen. Bij een verdere tariefverhoging voor legaal geïmporteerde sigaretten, zal de omzet van de importeur verder dalen en zo ook de inkomsten van de overheid. Hoe wil Bouterse de hele hoge kosten voor de speciale c.q. dure medische zorg gaan financieren met een verder teruglopende import van genotsmiddelen?  De president dient zijn huiswerk beter te doen alvorens met zulke ondoordachte oplossingen te komen voor een zeer complex vraagstuk. Over het verstrekken van leningen voor de bouw van woningen tegen een rentepercentage  van 1 procent, hoeft nauwelijks een woord aan vuil te worden gemaakt. Wie dat gelooft, bevindt zich nog steeds in sprookjesland. Daarbij hoeft men slechts te kijken naar de huidige bouwkosten en kan men zich afvragen, welke instelling dergelijke kredietvoorzieningen onder deze omstandigheden zal kunnen of willen verstrekken.  Een nieuwjaarstoespraak hoort er natuurlijk elk jaar bij en normaliter verwacht elke burger iets hoopgevends en positiefs  van een dergelijke redevoering. Iets veelbelovends kon er ook dit jaar niet uitgehaald worden.

More
articles