Adron onterecht beschuldigd van slecht functioneren

Discussies over de stimulering van rijstsector, zijn vooral tijdens de begrotingsbehandeling opgelaaid. Niet alleen de overheid wordt verantwoordelijk gesteld voor de problemen in de rijstsector, maar ook het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie (Adron) wordt verweten slechte te functioneren door de lage productie van rijstsoorten. Volgens Nareen Gajadin, directeur van Adron, zijn deze verwijten onterecht.

Volgens hem wordt Adron verweten slecht te functioneren, omdat partijen niet goed op de hoogte zijn van de bevoegdheden van Adron. “Adron is special opgericht voor veredelingsonderzoek en de drie voornaamste doelen zijn: de productie verhogen, de kosten verminderen en de kwaliteitsverbetering van rijst door middel van onderzoek”, zegt Gajadin.

De directeur is van mening dat de meeste boeren onterecht klagen. Volgens hem zijn de lage opbrengsten meestal te wijten aan het management van de boeren. “Zij bezuinigen op bemesting, gebruiken niet de juiste pesticiden en houden onvoldoende rekening met het waterbeheer, waardoor de productie minder is”, legt Gajadin uit.

Enkele maanden geleden zijn de twee nieuwe rijstsoorten DDB1 en DDB 2 geïntroduceerd. Ook hiermee schijnen enkele boeren problemen te hebben vanwege de lage productie. Gajadin weerspreekt deze beweringen en geeft aan, dat de boeren pas in oktober en november het originele zaaizaad voor DDB 1 en DDB 2 hebben ontvangen. “Pas in maart kunnen boeren uitspraken doen over de productie van deze rijstsoorten. Zij speculeren gewoon of hebben inferieur zaaizaad gekocht, waarvan gezegd werd dat het DDB 1 of DDB 2 is”, benadrukt Gajadin.

Voorts vermoedt de directeur dat boeren zaaizaad uit Guyana smokkelen. Hij vindt het erg dat de regering niet ingrijpt, omdat deze soorten niet gescreend zijn. “De veredeling wordt gescreend op huidige bestaande ziektes en plagen. Als er steeds nieuwe zaden gesmokkeld worden, komen nieuwe ziektes en plagen erbij en gaat de kwaliteit van de rijst achteruit, terwijl Adron zijn best doet de kwaliteit juist te verbeteren”, stelt Gajadin. Volgens hem kan Adron heel weinig hieraan doen, omdat er geen vaste regelgeving is en er dus geen sancties opgelegd kunnen worden.

Adron is niet bevoegd om zaaizaad te produceren. Dit geschiedt door de Stichting Nationaal Rijstonderzoek Instituut (SNRI). Volgens Gajadin is het belangrijkste probleem binnen de rijstsector, de onvoldoende beschikbaarheid van arealen om aan zaaizaadvermeerdering te doen. Hierdoor is er niet voldoende zaaizaad beschikbaar voor de boeren. “Als oplossing wordt origineel zaaizaad verkocht aan zaaizaadboeren, zodat er voldoende zaaizaad geproduceerd kan worden voor de sector. Maar deze groep is heel klein, omdat het produceren van zaaizaad veel werk is”, geeft Gajadin aan.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles