Ongeveer 500 huishoudens en bedrijven in het dorp Pokigron en omgeving, hebben binnen enkele maanden 1x24uur elektriciteit beschikbaar. Te Atjoni staat er een opwekinstallatie met twee generatoren, elk met een capaciteit van 350 kW. Deze zorgt ervoor dat de bewoners aldaar voor enkele uren per dag van elektriciteit worden voorzien. Dit meldde de N.V. Energiebedrijven Suriname (EBS) gisteren in een persbericht.
Bij deze dieselcentrale wordt er een 500 kW solar opweksysteem geïntegreerd dat het lokale distributienetwerk zal voeden. Hiervoor zijn er 1680 zonnepanelen geïnstalleerd en wordt ook het bestaand netwerk geupgrade. Met financieringsmiddelen van de Inter-American Development Bank, is de Surinaamse overheid in staat de nodige investeringen te plegen om dit gebied van 1x24uur elektriciteit te voorzien. Het is een pilot project van de EBS waarbij zonne-energie gebruikt zal worden om de gemeenschap te voorzien van elektrische energie.
Een deel van de energie die overdag wordt opgewekt door de zonnepanelen wordt opgeslagen in batterijen om deze ‘s avonds te gebruiken. Het project is geraamd op US-dollar 2.5 miljoen. Deze middelen financieren de upgrade van het elektriciteitsnet om een kwaliteitsdienstverlening te bieden en wel 1x24uur aan 494 huishoudens en andere eindgebruikers in Atjoni en Pokigron, waaronder 9 lokale winkels, het burgercentrum en 7 lokale bedrijven.
De oplevering van het project is gepland voor dit jaar. De EBS is belast met de Engineering, Procurement, de constructie, de training van de lokale operators en de aansluiting van 500 nieuwe klanten op het EBS-netwerk. Hiervoor dienen de bewoners evenals elke EBS-klant over een goedgekeurde huisinstallatie te beschikken en de aansluitkosten te voldoen om op het netwerk van de EBS aangesloten te kunnen worden. Het wachten is nu op de lokale bevolking dat zij hun huisinstallaties aangebracht en goedgekeurd hebben.
Voordelen
De beschikbaarheid van 1×24 uur stroom in dit gebied zal een wezenlijke bijdrage leveren aan de sociaal economische ontwikkeling van dit gebied. Economische activiteiten die vanwege de beperkte beschikbaarheid van energie niet plaatsvinden, zullen nu mogelijk zijn. Toerisme komt beter op gang, studenten kunnen ook ‘s avonds hun lessen leren en ook het gevoel van veiligheid in het dorp, vooral ‘s nachts verbetert. Ook de sterke afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, die niet altijd op tijd beschikbaar zijn, zal hiermee sterk gereduceerd worden.
Verdere expansie 1x24uurs elektriciteitsvoorziening
Landelijk zijn er nog vele gebieden die voor de energielevering afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Er zijn daarom ook studies gedaan die de mogelijkheden bekijken om 1x24uur elektriciteitsvoorziening vanuit Atjoni verder in het binnenland te brengen.
Atjoni ligt op 200 km afstand van de hoofdstad en is de laatste plek richting het zuiden die nog over de weg te bereiken is. Personen- en goederenverkeer naar de remote gebieden die verder dan Atjoni liggen, geschiedt middels korjalen met een buitenboord motor of per vliegtuig. Atjoni vormt daarom een belangrijke locatie van waaruit het elektriciteitsnetwerk verder richting deze dorpen uitgebreid kan worden waardoor de dorpen verder in het binnenland ook voorzien kunnen worden van 1x24uur elektriciteit. Vanwege de weg kan de centrale te Atjoni gemakkelijk van brandstof worden voorzien vanuit de hoofdstad. Er zijn daarom studies gedaan waarbij de Boven-Surinamerivier vanaf Atjoni tot Dangogo en Stonhoekoe, gunstige mogelijkheden bieden voor verdere expansie van de grid.
Voor de 24/7 elektriciteitsvoorziening zijn verschillende opwekmethoden, zoals zonne-energie, gedecentraliseerde thermische-, gecentraliseerde thermische en micro-hydro units onderzocht. Hierbij blijkt een gecentraliseerde diesel opwekcentrale die middels hoogspanningslijnen met de dorpen verbonden is het meest gunstige. Afhankelijk van de lokale omstandigheden in de verschillende dorpen en langs de rivier kunnen additioneel nog zonne- of Hydro-installaties worden geplaatst als gedecentraliseerde opwekking die gekoppeld zijn op de hoogspanningslijnen. Hierdoor is errekening gehouden met de toekomstige groei.
Niet alleen in het binnenland zijn er renewable projecten gepland. De operationele kosten voor thermische opwekking lopen immers hoog op, daarom is het beleid van de EBS erop gericht om meer energie te verkrijgen uit hernieuwbare energiebronnen zoals zonne-energie, windenergie, biomassa, hydro-energie enzovoorts. Zo wordt er binnenkort ook een aanvang gemaakt in Nickerie en Coronie met de bouw van enkele solar opwekcentrales met een capaciteit van respectievelijk 2x 1 MWp en 1x 300 kWp.