Over bedreigde jaguars: ‘Jachtwet moet gehandhaafd worden’

De Surinaamse jaguar behoort tot een van de grootste katachtigen in de wereld. Ondanks dat de jaguar bij wet beschermd is, wordt hij met uitroeiing bedreigd. Dit komt omdat het vlees, de tanden, de botten en de huid, veelgevraagd zijn in ons land, in het bijzonder door Chinezen en Brazilianen. Er worden wel duizenden Surinaamse dollars neergeteld voor een dier. Dit heeft tot gevolg dat ook Surinamers niet schromen om op de jaguars te jagen om geld te verdienen. Monique Pool van Green Heritage Fund Suriname, gevraagd naar een reactie, geeft aan dat zij jaren geleden al hiervoor gewaarschuwd had. Zij zegt dat er weinig tot niets is gedaan om de uitroeiing van jaguars te voorkomen. Pool benadrukt dat de Jachtwet strikt gehandhaafd dient te worden indien mensen toch jagen op jaguars of deze in gevangenschap nemen. Zij geeft aan dat organisaties als het Green Heritage Fund, WWF en Conservation International, de overheid adviezen kunnen geven hierover. Volgens Pool is het ook belangrijk dat de communicatie tussen de overheid en de samenleving wordt opgevoerd. Ook zouden de bekendmakingen over het jagen op dieren en welke de beschermde diersoorten zijn, in diverse talen vertaald moeten worden, omdat niet een ieder, vooral in het binnenland, de Nederlandse taal machtig is.

Marinus Bee, lid van de vaste commissie van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), betreurt het dat er gejaagd wordt op beschermde diersoorten. Hij is van mening dat de regering andere prioriteiten stelt, ondanks dat ons land zich gecommitteerd heeft aan het beschermen van onder andere jaguars.

Bee voert aan dat de jachtopzieners onderbemand zijn, slecht betaald worden en niet voldoende uitrusting hebben, waardoor zij hun taken niet optimaal kunnen uitvoeren. Als voorbeeld noemt hij de controlepost te Galibi waar maximaal drie jachtopzieners zijn die een uitgestrekt gebied moeten controleren. Bee geeft aan dat dit niet te doen is, ook is er vaak geen benzine voor de buitenboordmotor. Hij benadrukt dat regering gelijk in actie zou moeten komen om volledige uitroeiing van beschermde diersoorten in ons land te voorkomen. De parlementariër heeft als voorstel dat de regering de hulp van de politie en de militairen in samenwerking met de jachtopzieners inroept om de controle op te voeren. Hij merkt op dat wij in ons land een groot probleem hebben door aan de ene kant diersoorten te beschermen en aan de andere kant op dezelfde diersoorten te jagen. Bee benadrukt dat de voorlichting vanuit de overheid naar de gemeenschap geïntensiveerd moet worden, ook moet de samenleving de sociale controle op elkaar vergroten.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles