In kwestie Venezuela: ‘Suriname voorstander van dialoog en diplomatie’

“De regering van Suriname heeft de internationale gemeenschap, inclusief de Caricom, laten weten dat Suriname geen voorstander is van buitenlandse interventie in Venezuela. Suriname blijft zich daarom inzetten voor het oplossen van conflicten middels dialoog en diplomatie.” Dit liet waarnemend president Ashwin Adhin gisteren bij de jaarrede in De Nationale Assemblee weten.

Terwijl delen van de internationale pers beweren, dat Venezuela zich op de rand van een burgeroorlog bevindt vanwege het dictatoriale bestuur van de Venezolaanse president Nicolás Maduro, is Suriname ervan overtuigd dat er geen tekenen zijn van systematisch ondemocratisch handelen van president Maduro of van een aankomende burgeroorlog. Adhin deelde mee dat Venezuela, met uitzondering van de hoofdstad Caracas, rustig is. Hij deelde mee dat de heersende schaarste en niet het dictatoriale bewind van Maduro, geleid heeft tot de conflicten tussen regerings- en oppositionele aanhangers in de hoofdstad.

“Suriname is geen voorstander van buitenlandse interventie in Venezuela, omdat de ervaring leert dat dit geen problemen in een land oplost. Integendeel heeft buitenlandse militaire interventie gezorgd voor chaos, grotere instabiliteit, verscheuring van het land en verdeeldheid van het volk”, sprak Adhin.

Via  presidentiële bronnen heeft de regering in de maand augustus vernomen, dat zaken zich politiek ten goede aan het keren zijn, doordat oppositionele krachten zich hebben geregistreerd om mee te doen aan de gouverneursverkiezingen in december 2017.

Adhin noemde Columbia als voorbeeld, dat 52 jaar lang verwikkeld was in een guerrilla-oorlog die aan meer dan 250.000 mensen het leven heeft gekost, maar dit jaar heeft de regering vrede gesloten met de verzetsorganisatie Farc. De Farc zal dit jaar als politieke partij deelnemen aan de algemene verkiezingen volgend jaar. “Columbia en Zuid-Amerika hebben hiermee gezegevierd met vrede en veiligheid”, zei Adhin. Hij vroeg zich af waarom bepaalde krachten het toch erop willen aansturen in Venezuela een burgeroorlog te ontketenen, terwijl met de vrede in Colombia alle interne strijd op het continent is opgelost.

In het geval van Venezuela, ziet Suriname ook geen andere oplossing dan dialoog en overleg voor vrede, veiligheid, vriendschap en ontwikkeling. Dit, omdat integratie en samenwerking voor vooruitgang zorgen in beide landen.

-door Priscilla Kia-

 

More
articles