President Bouterse: NF-regering wilde dam niet gratis

Mevrouw de voorzitter, het is een feit, dat in 2004 de Alcoa de Afobakka waterkrachtwerken voor een symbolisch bedrag aanbood aan de toen zittende regering. De regering toen heeft dat bod van Alcoa afgeslagen: in elk geval detoen zittende regering is niet ingegaan op dat bod. De dam bleef dus in handen van de Alcoa/Suralco. Wat moeten wij nu hiervan zeggen?Een gelukkig of een ongelukkig besluit?’’ Dit zei president Desi Bouterse gisteren in De Nationale Assemblee (DNA) bij de behandeling van de Alcoa-kwestie. De toenmalige regering in die tijd bestond uit de Nieuw Front partijen en het staatshoofd heeft geen idee wat de beweegredenen waren dat het voorstel niet werd geaccepteerd. “Regeringen moeten – hoe het ookzij – besluiten nemen. Of deze besluiten nou ten goede of ten slechteuitvallen voor deze of gene; besluiten worden altijd genomen in naamvan het belang van het land. Zie hier de tragiek, versus de doorbraak van wat zich voltrekt bij staatsbestuur, bij het besturen, het regeren van een land”, zei het staatshoofd dat een historische uiteenzetting gaf vanaf het moment dat de bauxietactiviteiten in ons land begonnen. De president zei het ook vreemd te vinden dat de regering in 2008 niet inging op een bod van BHP om de sector nieuw leven in te blazen. Volgens hem was dit het moment om de sector draaiende te houden en hoefde het niet zover te komen dat werknemers in grote onzekerheid kwamen te verkeren. De Billiton zou zorg dragen voor de volgende investeringen van intotaal US-dollar 800 miljoen voor:
– het ontwikkelen van een bauxietmijn te Bakhuys;- het aanleggen van een train loading station;
– het aanschaffen en installeren van een crusher;- het aanleggen van een spoorlijn tussen Bakhuys en Apoerawaarbij op jaarbasis 13.7 miljoen ton erts getransporteerd konworden;- het aanleggen van een offloading station te Apoera;- het aanleggen van een bargeloading haven te Apoera;- het baggeren in de Corantijnrivier, inclusief de monding van deNickerie-rivier;- het aanleggen van nieuwe bauxiet offloading faciliteiten te Paranam.
Hoewel het staatshoofd in zijn speech geen schuldvraag bij wie dan ook wilde leggen, viel het op dat hij wel momenten opsomde waarop door besluiten van de vorige regering de huidige situatie is ontstaan. Dit ontlokte vooral van Chan Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS) de nodige reacties. Bouterse vond dat elke regering verantwoordelijk is voor de genomen besluiten. “Niemand weet, of misschien wel, wat die regering toen bewogen heeft om deze besluiten te nemen, maar besluiten moeten worden genomen en die zijn, hoe het ook zij, tragisch of niet, doorbraak of geen doorbraak, wel genomen. Voordelig voor de één, maar tegelijkertijd nadelig voor de ander; een tegenvaller voor de één, maar tegelijkertijd een meevaller voor de ander, besluiten moeten genomen worden. Zo is het in de hele geschiedenis geweest, onze geschiedenis inzake Alcoa/Suralco maakt daarop geen uitzondering. Laten wij dit duidelijk vaststellen, elk besluit heeft een keerzijde. Aan welke kant de balans uiteindelijk is uitgevallen, dat wordt door de geschiedenis bepaald”, zei het staatshoofd. De president zei dat te midden van alles, ons land de weg van confrontatie kon opgaan door zich keihard op te stellen, maar daardoor niks behaalt in die hele kwestie of juist door om de tafel te gaan en een betere deal uit het vuur te slepen. De regering kiest volgens de president voor het laatste waarbij de sector nog eens honderd jaar kan bestaan voor de hele samenleving.

More
articles