Gersie: ‘CBvS staat voor zware uitdagingen’

Drs. Glenn Gersie, governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), sprak gisteren in de ballroom van Hotel Krasnapolsky de nieuwjaarsrede van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) uit. Hij gaf aan dat de CBvS voor zware uitdagingen staat bij de monetaire beleidsuitvoering in haar streven om richtinggevend te zijn bij borging van de monetaire stabiliteit. Het thema voor de avond was: ‘Monetaire Stabiliteit in 2017?’ Gersie zei dat het tijd wordt om daadwerkelijk aan te pakken om verbetering te brengen in de economische omstandigheden van ons land. Hij zei verder dat ons land, net als veel andere landen, een economische recessie doormaakt. Dit komt doordat ons land relatief zwaar is getroffen door de sterk gedaalde wereldmarktprijzen van twee prijsgevoelige producten, namelijk goud en olie en het recentelijk beëindigen van de bauxietexploitatie en aluinaarde-industrie, met als gevolg een drastische daling van inkomsten. Gersie merkte op dat in recente jaren er een einde is gekomen aan de in goede tijden opgebouwde reserves bij de CBvS.

Hij gaf aan dat de economie van ons land in 2016 naar verwachting met 9 procent is gekrompen. De waarde van ons geld tegenover de US-dollar is met ongeveer de helft verminderd, de geschatte inflatie ligt boven de 50 procent. Gersie zei dat het even zal duren voordat het proces van economische neergang volledig hersteld zal worden. Wij zullen volgens hem lering moeten trekken van landen binnen de regio die de mondiale recessie in mindere mate hebben ervaren ten aanzien van ons land. Gersie zei dat naar verwachting de wereldmarktprijzen voor goud en olie weer zullen stijgen, waardoor ons land extra inkomsten zal genereren. Echter benadrukte de governor dat er heel prudent zal moeten worden omgegaan met de extra middelen. Hij juichte de maatregel van de regering om een eind te brengen aan de monetaire financiering toe, maar zei tevens dat de staat naar alternatieve bronnen op zoek zal moeten gaan om aan haar binnenlandse leningen te voldoen. Gersie zei dat er al veel eerder maatregelen getroffen hadden moeten worden. Gersie benadrukte het belang van een samenhangend pakket van maatregelen uit het Herstel- en Stabilisatieprogramma.

Hij verklaarde dat de bank voor nieuwe wetgeving pleit om haar monetaire taken beter te kunnen uitvoeren en om het risico van politieke inmenging te verkleinen. Gersie zei dat er een balans gevonden moet worden tussen de opname van krediet en het aanmoedigen van het investeringsklimaat. Hij voegde eraan toe dat de bank onlangs maatregelen heeft genomen om ongebruikelijke transacties tegen te gaan en het gebruik van eigen geld te stimuleren. Deze maatregelen zijn bedoeld om het vertrouwen te herstellen in onze economie. Zowel de staat als de private sector zullen zich moeten inzetten om uit de crisis te geraken.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles