‘Volk moet afrekenen met het wanbeleid in 2017’

“Het volk moet afrekenen met het wanbeleid dat deze regering uitvoert”, zo luidt de boodschap van Sham Binda, voorzitter van Associatie van Kleine- en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (Akmos) voor het nieuwe jaar. Hij is van mening dat het geen zin heeft dat mensen met elkaar ruzie maken, omdat de problemen in het land door wanbeleid zijn ontstaan. Indien het volk volgens Binda in 2017 niet afrekent met het wanbeleid van deze regering, dan staat volgens hem vast dat wij in een gedoemd land zullen leven. Hij verwacht het komende jaar veel maatschappelijke onrust en verwacht ook dat het vertrouwen in de regering en de economie verder zal afnemen. De maatregelen die de overheid heeft getroffen om rust te brengen op de valutamarkt, zullen volgens de Akmos-voorzitter niet helpen, omdat er geen controlemechanisme is. Binda merkt op dat ook de banken hun rol binnen de economie op een systematische wijze aan het verliezen zijn. Hij verklaart dat heel veel mensen hun geld van de banken halen, vanwege het gebrek aan vertrouwen. Binda zegt verder dat de hoge rentes op leningen maken dat mensen niet zullen lenen om te investeren.

Hij concludeert dat er geen elke vorm van zekerheid is. Binda vertelt dat hierdoor Suriname kader aan het verliezen is, omdat mensen wegtrekken naar het buitenland voor een beter bestaan. De Akmos-voorzitter zegt dat er ook binnen de gewapende machten ontevredenheid heerst. Verder voorspelt hij dat er tal van informele cambio’s zullen ontstaan, want de vraag naar deviezen zal blijven toenemen door dat ons land een importeconomie heeft, waardoor de economie afhankelijk is van vraag en aanbod.

2016 is voor Binda een zeer rumoerige en onstuimig jaar geweest. Een jaar zonder oplossingen en met veel verrassingen. Met verrassingen bedoelt hij de vele maatregelen (valutaveilingen, de-dollarisatie etc.) die de overheid heeft ingevoerd om rust te brengen op de valutamarkt en de economie weer op spoor te krijgen. Binda heeft zich van het jaar ernstig gestoord aan de ongegronde beloftes, de vele leugens, de doorgaande corruptie, gebrek aan transparantie, de hyperinflatie en de vele vragen die tot nog toe onbeantwoord zijn. Als ondernemer is hij slecht van de economische crisis afgekomen. Zo moest hij enkele bedrijven sluiten, hetgeen voor veel economische schade heeft achtergelaten.

door Johannes Damodar Patak

 

More
articles