VSB niet positief gestemd over 2017

De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) is niet positief gestemd over het komend jaar. Dit zegt VSB-directeur Steven Mc Andrew. Hij beschrijft 2016 als “geen goed jaar”, vanwege diverse gebeurtenissen, waaronder de financiële situatie als een van de belangrijkste. Volgens Mc Andrew heeft de economische crisis in het land een zware impact gehad op de bedrijven. De VSB had de inkrimping van de economie met 9%-10% al zien aankomen. Mc Andrew benadrukt dat de VSB een pakket van samenhangende maatregelen had voorgesteld om deze inkrimping te voorkomen of te minimaliseren. De VSB heeft volgens hem lang moeten werken om tot dialoog te komen met de overheid en de vakbeweging. Intussen is er door middel van dialoog een platform van bedrijven tot stand gekomen, maar met de vakbeweging is dit nog niet helemaal gelukt. Het komen tot dialoog is volgens Mc Andrew een grote uitdaging geweest in 2016. Op de vraag als bedrijven binnen zijn organisatie de deuren moesten sluiten vanwege de economische situatie in het land, antwoordt Mc Andrew, dat binnen zijn organisatie dat niet als zodanig het geval is geweest. Hij is er wel op de hoogte van dat winkeliers er de brui aan hebben gegeven. Om uit de crisis te geraken, zal de regering volgens de VSB-directeur voortvarend moeten omgaan met de saneringsmaatregelen. Verder zal het overheidsapparaat aangepakt moeten worden. Mc Andrew stelt ook economische diversificatie voor en verhogen van de productiecapaciteit.

De VSB-directeur is van mening dat de huidige productie van ons land het gat dat ontstaan is door de crisis niet zal kunnen dichten.

Mc Andrew ziet ook graag meer informatie vanuit het ministerie van Handel en Industrie ten aanzien van de lening van US$ 30 miljoen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft namelijk onlangs in Saoedi-Arabië een intentieverklaring voor deze lening getekend bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB). Het geld zal worden aangewend voor verschillende doeleinden, waaronder ook de productiesector. Mc Andrew kijkt daarom uit naar meer informatie vanuit het ministerie van HI.

Mc Andrew zegt verder dat het platform van bedrijven de regering heeft voorgesteld om zoveel mogelijk materiaal van de Surinaamse markt af te nemen voor de bouw van volkswoningen, en zodoende de Surinaamse ondernemingen tegemoet te komen. Hij zegt dit naar aanleiding van het feit dat de regering met een Chinese onderneming is overeengekomen dat de laatstgenoemde in de komende periode een aantal huizen zal opzetten. Volgens Mc Andrew zijn Surinaamse ondernemingen ook in staat zijn om volkswoningen te bouwen. Echter is Suriname machteloos in gevallen waarbij het om een schenking gaat. Het kan, aldus de VSB-voorzitter, zijn dat zaken worden afgedwongen van de Surinaamse overheid. Mc Andrew wenst de totale gemeenschap prettige feestdagen toe, maar benadrukt dat 2017 geen gemakkelijk jaar wordt.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles