5.000 ton asbest aanwezig in Suriname

Verwijdering noodzakelijk

Eric Wekker, asbestdeskundige, verzorgde gisteren op verzoek van de Stichting Milieu Watch Suriname in het auditorium van Self Reliance, een inleiding over ‘Asbest in Suriname’. Wekker zei dat er in ons land volgens schattingen ongeveer 5.000 ton aan asbest aanwezig is, wat in vergelijking met het inwonersaantal relatief vrij fors is. Hij gaf aan dat het verwijderen hiervan jaren zal duren.  Wekker gaf aan dat het risico op gezondheidsproblemen groter wordt naarmate de mens langer bloot wordt gesteld aan asbestvezels. Asbest heeft volgens hem geen symptomen, omdat het geurloos is en de gevolgen pas tussen de tien en zestig jaar merkbaar zijn. Wekker zei dat mensen zich vaak afvragen hoe het kan dat zij ziek zijn geworden ondanks een gezonde leefstijl. Het inademen van asbest kan het antwoord hierop zijn. Verder zei hij dat het lichaam asbest kan opnemen door inslikken en via de huid middels een wondje. Medisch is het nog niet bewezen dat het inslikken van asbest schadelijk is voor de gezondheid van de mens. Wekker verklaarde dat het gevaar van asbest zit in het inademen, waarbij elke asbestvezel er een te veel is. De ziekten die mensen kunnen oplopen, zijn onder andere asbestose (verslijting van het longweefsel), longkanker en longvliesontsteking.

Asbest is een verzamelnaam voor een aantal natuurlijke mineralen met een weefselstructuur. Het werd/wordt gebruikt omdat asbest bestendig is tegen hoge temperaturen, tegen zuur en het is sterk flexibel, elektrisch isolerend, geluidsisolerend en ook brandwerend. Wekker gaf aan dat asbest vaak wordt gebruikt omdat het in vergelijking met andere materialen goedkoper is en makkelijker te winnen en te verwerken is. Hij zei dat er in totaal zes asbestsoorten zijn in de wereld. Asbest komt voor in verschillende goederen,  zoals deuren, tegels, leidingen.

Wetgeving is volgens Wekker van enorm belang om het gebruik van asbest tegen te gaan. Hij gaf aan dat er wel een wet is die het bewerken en gebruiken van asbest verbiedt, maar dat deze wet allang verouderd is. Zo is er in de wet geen verbod op het importeren of exporten van asbest. Ook in de winkels zijn er volgens Wekker asbestproducten te vinden. Hij merkte op dat ook de douane geen kennis heeft over asbest bevattende producten en dat deze producten dan op de Surinaamse markt komen.

Wekker die ook ondernemer is en gespecialiseerd is in het verwijderen van asbest, zei dat zijn bedrijf als een van de weinige bedrijven over speciaal equipment beschikt om dit te doen. Hij gaf aan dat het verwijderen van asbest niet zo gemakkelijk is als men denkt. Middels een uiteenzetting gaf hij aan dat er een speciale unit wordt geplaatst waar mensen die het de asbest verwijderen zich moeten ontsmetten, wassen en aankleden, alvorens zij de ruimte binnengaan waar het asbest zich bevindt. Deze procedure wordt herhaald als men de ruimte verlaat. Aan het verwijderen zijn hoge kosten verbonden, vandaar dat volgens Wekker veel mensen schrikken van het kostenplaatje. Sommige mensen proberen daarom zelf, om kosten te besparen, het asbest te verwijderen. Of huren hiervoor mensen in die niet gekwalificeerd zijn. Wekker waarschuwde mensen om dit niet te doen. Hij vroeg ook aan het ministerie van Arbeid om niet zo maar heffingen te verlenen, zonder een gedegen onderzoek. Wekker zei zich beschikbaar te stellen om potentiële ondernemers te begeleiden in het proces om asbest op een professionele manier te verwijderen.

-door Johannes Damodar Patak-

 

More
articles