Berenstein: ‘Overheid benadeelt werknemers’

Robby Berenstein, voorzitter van Ravaksur, zei vandaag tijdens een persconferentie in het C-47 gebouw aan de J.A. Pengelstraat, dat de overheid de werknemers benadeelt. Dit naar aanleiding van een overeenkomst die gesloten is op 25 april 2016 met de overheid om belasting verminderende maatregelen door te voeren voor werknemers. Om deze maatregelen wettelijk te kunnen vastleggen, moet de overheid staatsbesluiten afkondigen. Berenstein gaf aan dat er staatsbesluiten zijn afgekondigd, behalve met betrekking tot de heffingskorting op loonbelasting. Hij zei dat Ravaksur meerdere keren gevraagd heeft aan de regering wanneer het staatsbesluit wordt afgekondigd, maar geen duidelijk antwoord kreeg. De heffingskorting op loonbelasting heeft als nummer 119. Berenstein verklaarde dat de regering staatsbesluit 118 en 120 wel heeft afgekondigd, maar 119 heeft overgeslagen.

Berenstein verklaarde dat vanaf 25 april de overheid buiten de wet om de heffingskorting heeft toegepast bij ambtenaren. Hij gaf aan dat niet alle werkgevers in de particuliere sector eraan mee willen werken om zonder een wettelijke grondslag de heffingskorting op loonbelasting door te voeren. Hij zei aan de ene kant begrip te tonen voor deze werkgevers, maar aan de andere kant stelt hij de regering verantwoordelijk die werknemers op deze manier benadeelt. De overeengekomen maatregelen zijn heffingskorting, onbelaste koerscompensatie, verhoging van de vrijgestelde bedragen voor kinderbijslag, bonussen en vakantiegelden. Hij beschreef de overeenkomst als een tussenovereenkomst, omdat er gestreefd wordt naar een structurele wijziging van de schijven en de tarieven die bij wet vastgesteld moeten worden.

Hij gaf aan dat het de werknemers zijn die voor een groot deel zorgen voor de inkomsten van de Staat door het betalen van loonbelasting. Als er naar andere vormen van belasting wordt gekeken, zoals vermogensbelasting, verdient de Staat volgens hem in vergelijking met loonbelasting, nauwelijks wat. Berenstein zei dat de overheid niet alleen de werknemers als inkomstenbron moet zien, maar ook de mensen die miljoenen verdienen en belasting ontduiken. Hij is van mening dat er aan sanering gedaan moet worden bij de Belastingdienst. Zijn vakcentrale heeft inmiddels ook concrete voorstellen gedaan met betrekking tot de overheidsinkomsten en het uitgavenbeleid. Deze zaken hebben volgens de voorzitter als gevolg gehad dat er een ernstige achteruitgang in de koopkracht is ontstaan.
door Johannes Damodar Patak

 

More
articles