De redactie van De West besloot om na de persstilte bij de N.V. Energie Bedrijven Suriname (EBS), Ravaksur-voorzitter Robby Naarendorp in een telefonisch gesprek zijn visie te vragen op deze kwestie. Volgens Naarendorp is de persstilte vermoedelijk afgekondigd, omdat de werkgever rust wil hebben om tot een oplossing te komen.
De aandeelhouder heeft het principeakkoord dat goedgekeurd is geworden door raadsadviseur Ramon Abrahams en voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC), Patrick Peneux aangehouden, met als reden dat de EBS niet in staat zal zijn het principeakkoord uit te voeren vanwege de financiële situatie in het land, met als gevolg dat de bond en zijn leden in actie zijn. Uitvoeren van het principeakkoord zal betekenen dat de Staat meer subsidie zal moeten betalen aan de EBS, terwijl die volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) juist afgebouwd moet worden. Naarendorp zegt dat in eerste instantie de leiding van de EBS het akkoord heeft goedgekeurd, wat betekent dat er wel genoeg financiën zijn om het akkoord uit te voeren. De directe reden voor het aanhouden van het principeakkoord is volgens hem de voorwaarde van het IMF om subsidies af te bouwen en salarisaanpassingen niet toe te kennen. De directie van de EBS heeft haar stafleden ingezet om het werk van de stakende EBS’ers over te nemen. Op de vraag of de samenleving geen dupe wordt van de EBS-actie, geeft Naarendorp aan dat alle acties effecten kunnen hebben, soms positief, maar ook negatief.
De bedoeling van een actie is volgens Naarendorp dat het kort en krachtig wordt gehouden om resultaten te boeken.
Over de EBS-actie zegt hij: “Die heeft inderdaad een negatief effect op de samenleving, maar wie is nou de verantwoordelijke? Dat is toch niemand anders dan de aandeelhouder zelf.”
Naarendorp zegt dat er geen vergelijking gemaakt moet worden twee ambtenaren en EBS’ers. Hij geeft aan dat een ieder recht heeft op een salarisaanpassing, maar als de vakbondsleider niet voor hen opkomt, is dat niet de schuld van de EBS bond. Hij merkt op dat de vakbondsleider zich meer bezighoudt met zijn persoonlijke zaken, dan met die van de ambtenaren. Hij benadrukt dat de EBS’ers evenveel recht hebben als alle werkenden in het land. Dat de EBS’ers recht hebben op een aantal privileges is niets nieuws”, zegt Naarendorp. Hij vertelt dat het van het bedrijf afhangt op welke privileges men recht heeft. Zo haalt hij bedrijven als Grassalco, Staatsolie en MAS aan, alwaar er ook privileges zijn voor werknemers. Hij zegt dat privileges niet zomaar zijn ontstaan bij bedrijven. “Er zullen wel argumenten geweest zijn, waarom de EBS-directie mee is gegaan met de privileges”, aldus Naarendorp. Hij geeft aan dat er samen met de bonden inderdaad gekeken moet worden hoe het aantal privileges teruggebracht kan worden. Dit kan volgens Naarendorp alleen als de privileges worden afgekocht.
Hij benadrukt dat men ze niet automatisch kan terug draaien. Samen met de bond kan er gekeken worden welke modellen gehanteerd kunnen worden bij het verminderen van de privileges.
door Johannes Damodar Patak