Peneux en Valies nog niet op een lijn

De bewindsman van Onderwijs, Robert Peneux, vertelt aan De West dat de uitspraken die de  voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), Wilgo Valies, doet te voorbarig zijn. Volgens Valies moeten de leerkrachten de scholen op 3 oktober niet bezoeken, omdat de regering nog geen antwoord heeft gegeven op de brief van de bond waarbij er om herwaardering van de leerkrachten gevraagd wordt.

Peneux is van mening dat het zijn taak is dat de scholen op 3 oktober formeel van start gaan en dat de regering er alles aan doet om deze start feilloos te laten verlopen.

Volgens Valies is de BvL al bijna drie jaar bezig met de regering. “ Alles wat we met de regering afspreken, wordt uitgesteld. We hebben op 21 april een brief ingediend en men heeft er nog geen antwoord op gegeven. De leerkrachten zijn het wachten ook zat.” Valies zegt verder dat de uitspraak dat de leerkrachten thuis moeten blijven op 3 oktober aanstaande, niets met voorbarigheid te maken heeft. De vakbondsman zegt dat de regering incorrect naar de leerkrachten toe is. Er zou gewerkt worden aan een inflatiecorrectie die de leerkrachten vanaf augustus zouden moeten ontvangen en op 1 oktober moet de herwaardering plaatsvinden, maar de BvL heeft nog niets van de regering vernomen. Valies zegt verder aan De West dat de regering afspraken maakt, maar zich nooit daaraan houdt. “ Deze houding van de regering is onacceptabel. Het geeft aan hoe men over de leerkrachten denkt. Men heeft  geen respect voor leerkrachten. Deze mensen verdienen een goede waardering, maar kunnen die maar niet krijgen.  We hebben lang genoeg gewacht en ons geduld raakt op.”

De minister van Onderwijs zegt er alles aan te doen dat het nieuwe schooljaar vlekkeloos van start gaat. De regering is nog steeds bezig met de overeenkomst welke tussen de FOLS, BvL en de regering gesloten is. “ Het laatste woord over de herwaardering is nog niet gezegd. Dat is de bevoegdheid van de president, Desiré Bouterse. Ik vind dat Valies te voorbarig is, pas als de president met een antwoord komt en Valies zich er niet in kan vinden, kan hij zijn volgende stap bepalen.”

door  Ivan Summerville

More
articles