Tijdens de algemene ledenvergadering van de EBS-Werknemersorganisatie Suriname (OWOS) vanmorgen, heeft de bond besloten vanaf heden haar acties te verscherpen. De verscherping houdt in dat de storingsdienst die voorheen vrijstelling had, vandaag niet meer zal uitrijden bij calamiteiten, omdat het personeel in beraad is. Het besluit hiertoe werd genomen, nadat er gisteren geen overeenkomst met de regering is bereikt tijdens een onderhandeling. Bij de onderhandeling met de bond, waren de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regillio Dodson, raadadviseurs Winston Lackin, Errol Alibux en de directie van EBS aanwezig. Steve Geerlings, bondsvoorzitter van EBS, zegt vandaag dat het actiemodel op dagbasis bepaald zal worden. De regering deed gisteren tijdens de onderhandeling een voorstel van een koopkrachtversterking van SRD 100 en een belastingkorting van SRD 125.
Echter ging de OWOS niet akkoord met dit voorstel. Geerlings zegt dat de bond wel begrip toont voor de precaire situatie in het land, daarom zijn ze bereid de loonsverhoging van SRD 500 uit te stellen tot volgend jaar. “We willen alleen weten wanneer van het volgend jaar de verhoging ingaat”, voegt de bondsvoorzitter eraan toe. Wat de bond van groot belang acht op dit moment, is de lumpsum en de studietoelage, zodat de kinderen van de EBS’ers naar school kunnen.
Geerlings betreurt het feit dat er bij de ondertekening van het principeakkoord meegedeeld was dat er al een bedrag gereserveerd was om de lumpsum en de salarisverhoging uit te betalen, maar dat de aandeelhouder daarna verklaarde dat er geen geld is om uit te betalen. De bondsvoorzitter benadrukt dat de acties een vakbondsstrijd zijn, over zaken die overeengekomen zijn met de betrokken partijen. Hij zegt dat partijen doelbewust bepaalde zaken doorspelen aan de media, om zodoende het volk tegen de EBS-bond te krijgen. Hierbij doelt hij op de zestig privileges van de werknemers, hij vermeldt dat geen enkel EBS-werknemer zoveel privileges heeft. Verder geeft hij aan dat de samenleving goed ingelicht moet worden over de subsidie. Geerlings: “De subsidie werd opgebouwd toen de politiek zo een twintig jaar geleden zijn intrede deed bij de EBS. Vandaag de dag heeft men dat geld niet, vandaar dat ze willen afbouwen.” De acties die de bond voert omtrent gelden die ze moeten ontvangen, zullen volgens Geerlings geen invloed hebben op de stroomrekeningen van het volk. “Ook al zet je alle EBS’ers thuis, het zal geen invloed hebben op de stroomtarieven”, besluit de EBS-bondsvoorzitter.
Geerlings zegt dat de bond nog altijd middels dialoog wil nagaan wat er tussen de verschillende partijen bereikt kan worden, zodat het een win-winsituatie wordt. Hij zegt dat er gekeken zal worden naar wat er vandaag uit de bus komt, alvorens er verdere stappen ondernomen worden.
-door Richelle Mac-Nack-