Apoera, Washabo en Section trekken samen op bij beheer gemeenschapsbossen

De besturen van de drie inheemse dorpen Apoera, Washabo en Section, hebben na langdurig overleg tegen de achtergrond van goed nabuurschap, besloten om samen op te trekken bij het beheer van hun aan elkaar grenzende gemeenschapbossen. Hoewel de dorpen al de beschikking hebben over gemeenschapsbossen, hebben ze uitbreiding daarvan aangevraagd, omdat grote delen daarvan uit zwampen bestaan.

Dankzij de goede onderlinge afstemming wordt voorkomen dat ze zodanig hun verzoeken bij de centrale overheid doen dat ze elkanders bossen overlappen. Marrondorpen aan de Saramaccarivier liggen met elkaar overhoop vanwege overlappingen van de grenzen van de bossen die zij hebben aangevraagd.

Met de demonstratie van gezamenlijke plannen kunnen de dorpen in West Suriname ook de overheid gemakkelijker overtuigen, ze staan steviger tegenover invloedrijke houtkapbedrijven die er zaken willen doen en voorkomen tal van grensproblemen.

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) die vrijdagavond in Apoera een ontmoeting had met de drie dorpsbesturen en de bestuursdiensten, is blij dat de drie dorpen gezamenlijk optrekken. De bewindsman stelt de dorpen als voorbeeld. Voor andere dorpsbesturen. De overheid heeft landelijk circa een half miljoen hectare bos voorbestemd als gemeenschapsbos

De minister is sinds zijn aantreden voor het eerst in West Suriname, het bezoek is deel van een vierdaags bezoek dat in Nieuw Nickerie is begonnen. Districtscommissaris Wedperkash Joeloemsing heeft zich daar gevoegd bij de delegatie van de minister die verder bestaat uit: Wilco Finisie (directeur RO), Ronny Pansa (onderdirecteur Binnenland), Maya Dorinie (secretaris minister), Iwan Dobai (onderdirecteur Administratieve Diensten), Ronel Anches (afdeling Dorps-ontwikkeling) en Agnes Blijer (voorzitter Stichting Fonds Ontwikkeling Binnenland).

GEMEENSCHAPSBOS

Gemeenschapsbossen zijn door de overheid ingesteld om dorpsgemeenschappen in de gelegenheid te stellen daarmee een inkomen te genereren waarmee zij hun dorpen tot ontwikkeling kunnen brengen. Volgens oude verordeningen was de kapitein hoofdverantwoordelijke, hoewel de inkomsten moesten worden aangewend door het dorp. Nieuwe regels spitsen zich vooral toe op de toekenning van de collectieve rechten over het bos toe aan gemeenschappen. De rol van het traditioneel gezag neigt nu meer naar die van beheerder.

Pansa heeft de kapiteins en de dorpsleidingen aangespoord om hun zaken in orde te maken opdat ze enerzijds niet kunnen worden beetgenomen door bedrijven die hout willen kappen, en anderzijds dat het ministerie controle kan hebben op de geldstromen. De overheid werkt aan een verdeelsleutel waarbij ongeveer 70-75% van de opbrengsten naar de dorpskas moeten. Pansa stelde aan de dorpen voor om al in hun voorbereidingen zowel het districtscommissariaat als het ministerie te betrekken.

More
articles