Hydrografie – de sleutel tot goed beheerde zeeën en waterwegen

De MAS (Maritieme Autoriteit Suriname) heeft gisteren invulling gegeven aan de oproep van de Internationale Hydrografische Organisatie (IHO), om speciale aandacht te schenken aan Wereld Hydrografie Dag (21 juni). Dit jaar heeft de Mas gekozen voor het organiseren van een Open Deurdag, waarbij studenten van de Anton de Kom Universiteit, Poly Technisch College, NATIN en leerlingen op VOJ-niveau, een kijkje mochten nemen in de keuken van de afdeling Nautisch Beheer.  Er zijn diverse presentaties gehouden, waarbij ook de werking van enkele hydrografische werkmiddelen werd tentoongesteld en gedemonstreerd.

Conform de wettelijke taak en doelstelling verricht de MAS de vereiste hydrografische metingen op de Surinaamse wateren, om een veilige scheepvaart te garanderen.

De verkregen informatie uit de hydrografische metingen wordt verder verwerkt tot gedetailleerde diepte- en nautische kaarten. Op een nautische kaart staat zoveel mogelijk informatie die van belang is voor een veilige navigatie op zee en op de binnenwateren.

De kaart bevat onder andere informatie over waterdieptes, droogvallingen, grondsoorten, de kust- en rivieroeverlijn, herkenbare punten, kabels en pijpleidingen, vaarwegmarkeringen, wrakken en ondieptes. Het thema voor dit jaar richt zich op de belangrijke rol die hydrografie vervult met betrekking tot het behoud en duurzaam gebruik van de oceanen en zeeën en de duurzame ontwikkeling van mariene hulpbronnen.

Verder is de IHO van mening dat hydrografen, in samenwerking met wetenschappers en professionals, een grote bijdrage kunnen leveren aan het vergaren van kennis en de monitoring van de effecten van zware weersomstandigheden en andere natuurlijke verschijnselen.

Dit maakt de Marketing en Communication afdeling van MAS bekend via een persbericht.

More
articles