Surinaamse overheid nog te laks met drugsbestrijding

“De Surinaamse overheid is nog te laks als het aankomt op drugsbestrijding”, dit zegt VHP-parlementariër Krishna Hussain Ali-Mathoera in een interview met het Algemeen Surinaams Persbureau (ASP). Gisteren hield de CICAD Commissie van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) het seminar `War on Drugs: Failure or Succes’ in het University Guesthouse. Diverse diplomaten en parlementariërs hebben deelgenomen aan het seminar. De sprekers waren onder andere Michel Prom van de Franse ambassade, John Gorkowski van de Amerikaanse ambassade en vertegenwoordigers van de Oganisatie van de Amerikaanse Staten (OAS) en Pan American Health Organisation. Ook vertegenwoordigers van het ministerie van Buitenlandse Zaken en studenten van de AdeKUS woonden het seminar bij.

Het doel van het seminar was om inzicht te verschaffen over hoe succesvol drugsbestrijding in de wereld verloopt.

De Verenigde Staten van Amerika heeft al tientallen jaren miljoenen dollars uitgegeven om deze vorm van criminaliteit in te dammen en de vraag rees of Amerika wel succesvol is geweest in zijn poging. De conclusie van de diverse sprekers is dat tot nog toe de nadruk te veel is gelegd op het straffen van drugscriminelen. “Er zijn onder andere gevangenissen gebouwd en oorlogen gevoerd waarbij heel veel mensen de dood hebben gevonden, maar deze maatregelen hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd”, zegt Sherif Abdoelrahman, lid van de CICAD Commissie. “Gezien de complexiteit van het vraagstuk, kan moeilijk worden gezegd of drugsbestrijding wel of niet succesvol is geweest tot nog toe”, vult hij verder aan. “Het is belangrijk dat er ook preventieve maatregelen worden genomen, bijvoorbeeld investeringen in de gezondheidssector, zodat verslaafden een goede behandeling kunnen krijgen”, vindt Abdoelrahman.

“Als er wordt gekeken naar de verschillende ontwikkelingen in Suriname, heeft Suriname zelf weinig uitgevoerd als het aankomt op drugsbestrijding”, stelt Mathoera. “Suriname gaat niet eens serieus om met dit vraagstuk en nu nog minder”, aldus de parlementariër. Ze zegt dat er weinig drugsorganisaties zijn ontmanteld. Er zijn enkele drugsvangsten geweest, maar het echte netwerk is nog niet achterhaald. “We zien ook dat diverse instituten door politieke inmenging zijn verzwakt. De politie heeft onvoldoende middelen om de drugscriminaliteit aan te pakken.” Wat haar zorgen baart, is dat in het herstelplan dat thans wordt behandeld in het parlement, met geen woord is gerept over de veiligheid van de burgerij. “Wij moeten juist de veiligheid opvoeren, want het is de jeugd die kwetsbaar is voor zulke vormen van criminaliteit.”

More
articles