Minister Dikan op werkbezoek in Nickerie

Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (RO) is donderdag begonnen aan een vierdaags bezoek aan West-Suriname. Sinds zijn aantreden vorig jaar heeft Dikan alle andere districten bezocht, Nickerie was nog niet aan de beurt. Hij heeft na aankomst in Nieuw Nickerie een onderhoud gehad met districtscommissaris Wedprekash Joeloemsingh en kennis gemaakt met de bestuursambtenaren.

Naast zijn bezoek aan het commissariaat in Nieuw Nickerie op donderdag, oriënteert Dikan zich vrijdag bij de Wakai pompen en reist daarna door naar Apoera voor een bezoek aan het bestuursressort Kabalebo / Sipaliwini. De delegatie van de minister bestaat verder uit onder meer: Wilco Finisie (directeur RO), Ronny Pansa (onderdirecteur Binnenland) en Doebai (onderdirecteur Administratieve Diensten).

Joeloemsingh zei, ten overstaan van zijn personeel aan Dikan, ingenomen te zijn met het ministerieel werkbezoek. De burgervader sprak ook vol lof over de vlotte manier waarop de minister communiceert. Dikan vertelde aan het personeel, bestaande uit 355 ambtenaren, dat hij samen met de dc de problemen van de bestuursdienst wil doornemen om vervolgens samen te werken aan oplossingen. Volgens hem mag de bestuursdienst trots zijn op een districtscommissaris als Joeloemsingh. Dikan roemt Nickerie als een van de districten van waaruit hij de minste klachten hoort en dat, in tegenstelling tot de overige districten, nauwelijks in opspraak komt. Net als in de overige districten heeft de minister alle lopende bevorderingen stopgezet. Hij wil tijd winnen om zo een overzicht te krijgen van de scheefgroei daarin. De minister zegt meteen na zijn aantreden te hebben geconstateerd dat er veel willekeur was bij de bevorderingen. Hoewel hij snel daarmee wil kappen, maakt hij zich geen illusies: “Iets wat dertig of veertig jaar scheef is getrokken, dat trek je niet in twee maanden recht.” Hij heeft het personeel toegezegd dat hij overweegt alle ambtenaren een bevordering toe te kennen, maar pas nadat hij overzicht en greep heeft op de situatie. Hij besprak ook andere onderwerpen, zoals het in aanbouw zijnde nieuwe gebouw voor het commissariaat Nickerie.

De aannemer, Ramkoemar Balwantgir, heeft onlangs de bouw gestaakt. Tot nog toe heeft de aannemer het project uit eigen zak bekostigd, hij heeft al zeker SRD 4 miljoen voorgefinancierd, maar tot op heden nog geen geld van de overheid ontvangen. De opdrachtgever, het ministerie van Openbare Werken, heeft de stopzetting van het project betreurd.

Dikan is er onder de indruk van dat de aannemer wilde voorfinancieren, en hoopt niet dat het project wegens gebrek aan geld moet stoppen. Het zou bovendien zonde zijn van het geld dat er nu al tegenaan is gegooid. De RO-minister heeft onlangs een onderhoud gehad met zijn collega, Siegfried Wolff van Openbare Werken. De twee zijn het unaniem eens dat er een verzoek moet worden gericht aan het adres van Financiënminister Gillmore Hoefdraad om middelen vrij te maken voor de afronding van het project.

Na twee maanden de bouwwerkzaamheden op een laag pitje te hebben uitgevoerd, is de aannemer genoodzaakt de werkzaamheden geheel stop te zetten. Aannemer Ramkoemar Balwantgir zegt de Staat niet meer te kunnen voorfinancieren, omdat hij door zijn geld heen is. Het project is aan de aannemer gegund voor de aanneemsom van SRD 9,5 miljoen tegen een koers van SRD 3,35 voor de US-dollar. Architect Philip Dickland, die het gebouw heeft ontworpen en ook belast is met de directievoering, zegt dat de bouwwerkzaamheden een jaar geleden begonnen zijn. Na een jaar hard werken is volgens Dickland al ongeveer 35 procent van het werk gerealiseerd. “In tijd gezien zouden we ongeveer nog een half jaar kunnen bouwen en dan zijn we er doorheen”, schetst de architect de situatie. Hij zegt het bijzonder jammer te vinden dat de werkzaamheden nu gestaakt moeten worden, omdat de aannemer door zijn geld heen is en niet langer kan voorfinancieren. Volgens Dickland is dit een van de weinige projecten in het land dat nog draait. “De aannemer heeft bijzonder veel moeite gedaan om voor Nickerie dit gebouw te realiseren en is echt ver gekomen met de bouwwerkzaamheden”, zegt Dickland. Hij is van mening dat ondanks de benarde situatie waarin de regering financieel verkeert, zij toch wat geld had kunnen vrijmaken zodat in ieder geval de bouw door kan gaan. Dickland zegt niet te hopen dat dit het zoveelste gebouw wordt dat jarenlang niet afgebouwd wordt. Volgens hem zou het ook heel slecht zijn voor Nickerie als de bouw niet verder gaat. Balwantgir zegt bereid te zijn de werkzaamheden te hervatten als zijn uitstaande rekeningen worden betaald. Enkele maanden geleden had Balwantgir reeds de noodklok geluid en laten weten dat hij het nog maar enkele maanden zou kunnen volhouden als de regering niet inkomt met middelen. De werkzaamheden werden toen op een laag pitje voortgezet. Balwantgir moet behalve gelden van het in aanbouw zijnde commissariaat, ook geld ontvangen van de regering voor bouwprojecten die hij eerder heeft uitgevoerd, waaronder de grondige renovatie van het Belastingkantoor Nickerie en het Militair Hospitaal in Paramaribo. Ook het Multifunctioneel Centrum aan de Ramgoelamweg dat in het weekeinde is geopend door de minister van Sport- en Jeugdzaken, is door deze aannemer gebouwd. Ook hiervoor is de betaling tot nog toe uitgebleven.

More
articles