WAT DOET DOE VERDER

De politieke partij DOE heeft zich deze week teruggetrokken uit de commissie die de Terugroepwet moet voorbereiden. Carl Breeveld verrastte vriend en vijand door de houding van de partij te demonsteren. “Onze fractie heeft ernstige bezwaren tegen behandeling van deze wet in dit stadium. De indruk die steeds sterker bij onze fractie ontstaat, is dat het in deze gaat om een machtsstrijd tussen politieke partijen en niet om de aanpassing van de wet in het algemeen belang.”

De DOE-fractie is van oordeel dat in DNA zaken die het algemeen belang dienen, besproken en behandeld moeten worden. Daarnaast vindt de fractie dat de vele onduidelijkheden die op basis van opeenvolgende gerechtelijke uitspraken zijn ontstaan met betrekking tot het functioneren van de huidige Terugroepwet, vragen om een diepgaande studie van rechtsgeleerden.

Hierdoor kunnen de meningen die ontstaan zijn over wederzijdse beïnvloeding van de rechterlijke – en de wetgevende macht als gevolg van deze ontwerpwet in een juist perspectief geplaatst worden. “Wij hebben daarom in de laatste huishoudelijke vergadering van 3 mei 2016 aangegeven het niet eens te zijn met de behandeling van de onderhavige initiatiefwet.”

Breeveld zegt dat de afronding van de anti-corruptiewet op dit moment de hoogste prioriteit geniet, omdat het nationaal belang daarmee gediend is. Burgers zijn volgens hem terecht bezorgd over het uitblijven van de behandeling van die wet. En terecht dat de partij een dergelijk standpunt inneemt, al vermoeden wij dat er binnen de coalitie zich nog meer afspeelt. Maar de partij durft nu wel haar positie binnen de coalitie op het spel te zetten en consequenties zullen niet uitblijven. De anti-corruptiewet is een van de belangrijkste wetten die met spoed moet worden aangenomen, vooral met het oog op de miljarden die wij wensen te lenen om de economie op spoor te brengen. Die wet en de veiligheidskleppen zijn dringend noodzakelijk, omdat het om heel veel geld maakt. Wij zijn benieuwd wat er verder hier zal gebeuren. President Bouterse heeft de twee zetels van Sapoen en Chitan nodig en zal dit gedrag van DOE absoluut niet appreciëren. De houding van DOE kan nu alle kanten op. Het kan ook inhouden dat de partij genoeg heeft van hetgeen zich binnen de regering en coalitie afspeelt en weet dat haar achterban zwaar ontevreden is, vooral omdat de NH-minister verantwoordelijk is voor de recente tariefsaanpassingen. Er wordt kennelijk een traject van imago herstel ingezet. Het schijnt ook dat de partij totaal niet bang is om uit de coalitie gezet te worden, omdat ze zo zoetjes aan beseft dat zakendoen met Bouterse en co onmogelijk is. Dit 5 jaar lang toezien is dus een ‘no go’ geworden.

More
articles