De Vereniging van Surinaamse winkeliers (VSW) doet ook mee aan de nationale manifestatie van morgen, de keus wordt echter overgelaten aan de winkeliers of zij eerder gaan sluiten om deel te nemen aan deze actie.
De voorzitter van VSW, Raymond Hasnoe, geeft in een gesprek met De West aan dat het moeilijk is om als vereniging een keuze te maken voor de winkeliers, omdat zij direct verbonden zijn met de gemeenschap door hun producten. Daarom wordt de keus overgelaten aan elke individuele winkelier.
De VSW ondersteunt de actie van morgen, omdat het gaat om het terugdraaien van de verhoging van elektriciteitstarieven.
Hasnoe meent dat de eerste verhoging van de elektriciteitstarieven al een negatieve werking had voor de winkeliers, omdat zij een deel van hun winsten moesten gebruiken om de stroomrekening te betalen. Desondanks zegt de voorzitter dat het met die verhoging nog te doen was, het bedrijfsleven was uiteindelijk akkoord gegaan met de verhoging. Maar Hasnoe benadrukt echter dat zij als vereniging het niet eens is met de nieuwe aanpassing van de stroomtarieven. “De verhoging is opgelegd en dat accepteren we niet”, aldus Hasnoe.
Desgevraagd geeft de voorzitter te kennen dat de recente verhoging van de elektriciteitstarieven noch voor het bedrijfsleven noch voor het volk gunstig is. “Ook al was de verhoging alleen voor de bedrijven, het volk zou het toch voelen, omdat de prijzen doorberekend zouden worden. De verhoging gaan we met z’n allen voelen. Het is een actie van het hele volk, de overheid moet luisteren”, benadrukt Hasnoe.
Hasnoe merkt op dat de verhoging van de elektriciteitstarieven meerdere winkeliers heeft getroffen. Zestig winkels die bij de vereniging zijn aangesloten, hebben hun deuren al gesloten, ook niet-aangesloten winkels hebben volgens hem hetzelfde moeten doen.
De winkeliers treffen nu maatregelen om zoveel als mogelijk te bezuinigen, helaas kan dit niet altijd. De maatregelen die de winkeliers treffen, zijn onder meer het uitschakelen van diepvriezers en ijskasten. Hierdoor worden er minder gekoelde producten verkocht.
De voorzitter merkt op dat winkeliers toch de gekoelde producten kunnen verkopen zoals voorheen, maar dan de prijs moeten aanpassen van deze producten. Hij raadt de winkeliers aan om de toegestane winstmarge van 20 procent te hanteren.
De voorzitter adviseert elke winkelier zelf maatregelen te bedenken om uit deze situatie te komen, gezien de concurrentie bij de verschillende winkeliers anders is. De voorzitter vraagt de consumenten begrip te tonen voor de situatie. “Ze moeten niet denken dat de winkelier het zo wil hebben, ze moeten niet afgeven op de winkeliers”, besluit Hasnoe.