AZP blijft doelen nastreven ondanks ‘survival mode’

Antoine Brahim, algemeen directeur van het Academische Ziekenhuis Paramaribo (AZP), heeft nog geloof in het het Academisch Medisch Centrum voor geheel Suriname, waarin het AZP binnen vijf jaar moet gaan transformeren. Dit haalde Brahim vandaag aan op de Internationale Dag der Verpleging. Het AZP wil het voorgenoemde doel realiseren, ondanks het ziekenhuis in een ‘survival mode’ verkeert. “Ondanks de situatie moeten we de langetermijndoelen niet uit het oog verliezen”, aldus Brahim. Dit doel wordt dankzij steun van de Islamic Development Bank (IsDB) mogelijk gemaakt. Het is bekend dat ziekenhuizen het nu heel moeilijk hebben, al een tijdje kampen zij met een tekort aan middelen. Het AZP zit daardoor ook in een ‘survival mode’ en kan nu onvoldoende items kopen, krijgt geen krediet meer van leveranciers en kan ook geen geld lenen bij de banken. Hoewel medicamenten, spuitjes en pleisters schaars zijn, probeert het AZP de afdelingen zolang mogelijk draaiende te houden, volgens de directeur lukt dit tot nog toe wel.

Brahim brengt daarom een woord van dank uit naar de specialisten, artsen, verzorgers en verpleegkundigen, omdat ze ondanks de beperkingen, toch hun werk goed blijven doen. Voor wat betreft het verbeteren van de gezondheidszorg is het AZP continu bezig. De directeur zegt dat er redelijke vorderingen zijn geboekt de afgelopen drie jaar. Het enige dat nu speelt, is dat de inkomsten onvoldoende zijn om de lopende uitgaven te financieren.

Op lange termijn is de gezondheidzorg volgens Brahim wel gegarandeerd.

Het AZP wil haar opleidingen naar internationale en regionale standaarden blijven upgraden, maar merkt tegelijkertijd dat het ziekenhuis steeds minder of geen subsidie en/of financiële ondersteuning krijgt van de overheid voor onderwijs, opleiding en training. AZP heeft daarom besloten om basisopleidingen aan COVAB over te laten. Dit wordt morgen aan de minister van Volksgezondheid, Patrick Pengel voorgesteld tijdens een vergadering.

Een waardering voor de verpleegkundigen en ziekenverzorgers mocht evenwel niet uitblijven op deze bijzondere dag. Van de 22 verpleegkundigen,10 ziekenverzorgenden en 6 verpleegassistenten is er van elke categorie één bekroond.  Carolyn Esajas werd verpleegkundige van het jaar, Gill’ard Mireille werd ziekenverzorgende van het jaar en Ronosoewirjo Alice werd verpleegassistent van het jaar. Het thema dit jaar was: ‘A Nurse for Change-Improving Health Systems Resilience’. Zij kregen waardering voor hun zelfopoffering, dienstbaarheid, zorg, inzet, toewijding, respect en trouw.

-door Kimberley Fräser-

More
articles