Zicht op snellere rechtspraak

Bij het Hof van Justitie zijn er enige vooruitzichten dat het vlotter zal gaan met de rechtspraak. Besprekingen tussen het Hof van Justitie (Suriname) en de Raad voor de Rechtspraak (Nederland) in januari hebben onder meer hoop gegeven op technische bijstand in het door het Hof lange gekoesterde proces van verzelfstandiging, alsook begeleiding en opleidingen voor toekomstige rechters ten behoeve van de rechtspraak in Suriname. Met die opleidingen kan het huidige aantal van 19 rechters worden verdubbeld tot 38. Volgens de Surinaamse wet zouden er minstens veertig rechters actief moeten zijn om de behoefte te dekken. Het schrijnend tekort heeft de afgelopen periode geleid tot een onaanvaardbare opvang van achterstand in vonnissen en een onnodig traag verloop van rechtszaken.

Waarnemend president Iwan Rasoelbaks van het Hof van Justitie heeft een communiqué uitgegeven, waarin de verwachtingen uitgebreid zijn opgenomen.

Vooruitzicht op snellere rechtspraak:                                                                                            

Vruchtbaar werkbezoek voorzitter Nederlandse Raad voor de rechtspraak

Het driedaagse werkbezoek van mr. F.C. Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, is op 29 januari geëindigd. Dit werkbezoek vond plaats op uitnodiging van het Hof van Justitie en na overleg met de minister van Justitie en Politie, dr. J.V. van Dijk-Silos. Doel van dit werkbezoek was de samenwerking te hervatten. Waarnemend president mr. I.H.M.N. Rasoelbaks heeft namens het Hof de besprekingen gevoerd. ‘Ruimte voor snellere rechtspraak’, een van de speerpunten van beleid voor de periode 2016-2021 va het Hof, stond centraal tijdens de besprekingen. Bij het Hof zijn nu 19 rechters werkzaam, terwijl er volgens de wet minimaal veertig rechters zouden moeten zijn. Het huidige aantal rechters is naar internationale maatstaven gemeten ver beneden algemeen aanvaardbare norm. Dit schrijnende tekort aan rechters leidt tot een onaanvaardbare omvang van achterstand in vonnissen en een onaanvaardbaar traag verloop van rechtszaken. Hieraan moet in het belang van de rechtzoekenden binnen afzienbare termijn een halt worden toegeroepen. Daartoe zal op korte termijn een aanvang moeten worden gemaakt met het opleiden van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel. Het tekort aan rechters heeft verder tot gevolg dat de Surinaamse rechters in beperkte mate kunnen worden ingezet bij het opleiden van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel.

Vandaar dat het zwaartepunt van de gevoerde besprekingen lag op het gebied van opleidingen. De Raad is bereid gevolg te geven aan het verzoek van het Hof om de komende jaren ondersteuning te bieden aan de Surinaamse rechters/mentoren bij de uitvoering van de begeleiding van toekomstige rechters en juridisch ondersteunend personeel. Een ander onderwerp van bespreking betrof de verzelfstandiging van onderdelen van de bedrijfsvoering van de gerechten, waar ook de minister voorstander van is. Deze onderdelen zijn: personeel, informatie, organisatie, financiën, automatisering en huisvesting. In Nederland is op het gebied van vernieuwing van de bedrijfsvoering van gerechten bijzondere expertise ontwikkeld. De Raad is bereid in te gaan op het verzoek van het Hof om ook in dit kader technische bijstand te bieden. Hierbij gaat het om zicht op de onderdelen van de bedrijfsvoering die voor verzelfstandiging in aanmerking komen en de wijze waarop de verzelfstandiging van die onderdelen het beste kan plaatsvinden.

De verwachting is dat de hiervoor bedoelde activiteiten op de wat langere termijn zullen leiden tot verdubbeling van het huidige aantal rechters en een effectievere en efficiëntere rechterlijke organisatie.  Indien de minister van Justitie en Politie instemt met hetgeen besproken is en bereid is extra personele sterkte ter beschikking te stellen, zal de Raad gedurende de komende jaren de gevraagde technische bijstand leveren.

More
articles