Onduidelijkheid over assistentie Nederland bij Zika-onderzoek

Er heerst nogal veel onduidelijkheid rond de komst naar Suriname van een team van medische onderzoekers van het Erasmus Medical Center (Erasmus MC) uit Nederland om het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) te helpen bij onderzoek naar het Zika-virus. Hoewel Nederlandse media, waaronder NOS, bekend maakte dat de onderzoekers van het Erasmus MC al maandag op het vliegtuig zijn gestapt richting Suriname, zijn de gezondheidsautoriteiten in Suriname nergens van op de hoogte. De West deed navraag bij het ministerie van Volksgezondheid en het AZP, maar die blijken niet op de hoogte te zijn van de komst van het medisch onderzoeksteam.

AZP-directeur Antoine Brahim, zegt desgevraagd aan De West wel vernomen te hebben dat er specialisten uit Nederland naar Suriname zouden komen om te helpen in de strijd tegen het Zika-virus, maar van de minister van Volksgezondheid heeft Brahim geen officiële mededeling gekregen over de komst van de Nederlandse onderzoekers. Mocht het zover komen, dan ontvangt hij ze wel met open armen en is zijn ziekenhuis bereid met ze samen te werken.

Een dergelijke samenwerking zou wellicht ook van toegevoegde waarde zijn voor de wetenschappelijke zuil van het AZP dat zich richt op onderzoek. Aangezien hij er het fijne van niet weet, wil Brahim niet te veel kwijt over de komst van het Erasmusteam. Het AZP staat in elk geval open staat voor elke medewerking en ondersteuning die kan leiden tot verbetering van de gezondheidszorg naar de gemeenschap toe. Toen De West kort voor het ter perse gaan nogmaals bij het ministerie van Volksgezondheid navraag deed, was het resultaat hetzelfde als gisteren. Er is geen informatie voorhanden over de onderzoekers die deze week in Suriname moeten zijn.

MEER STEUN

Het ministerie van Volksgezondheid verwacht overigens ook steun van onder andere Pan American Health Organisation, PAHO. Minister Patrick Pengel heeft onlangs van de PAHO hulp toegezegd gekregen met betrekking tot het helpen aanschaffen van bestrijdingsmiddelen om de Aedes aegypti, de muskiet die het virus overbrengt, aan te pakken. Pengel was onlangs samen met directeur Lesley Resida van het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) in Uruguay voor een ministeriële meeting betreffende de landen die door het Zika-virus zijn getroffen. Er zijn daarbij ervaringen uitgewisseld en afspraken gemaakt hoe gezamenlijk het virus bestreden kan worden.

More
articles