De organisatie die belast is met de traditionele pagara-estaffete, spreekt nu van een pagara-festijn. Dat zegt Deborah Arloud die samen met Conrad Issa gevraagd is om de coördinatie van het geheel van de binnenstad in handen te nemen. Volgens Arloud kan het geen estafette genoemd worden, omdat het vuurwerk niet echt aansluitend afgeschoten wordt. “ We gaan vanuit de Jodenbreestraat bij Lucky Store naar de Domineestraat. Van daaruit gaat men naar de hoek van de Dominee- en Keizerstraat en dan via de Domineestraat naar de Steenbakkerijstraat.”
Voor wat de voorbereiding naar 31 december aanstaande betreft, verloopt alles vlot. De mensen die belast zijn met de organisatie proberen alles in goede banen te leiden, zodat het wederom een succes kan worden. Zo zijn er afspraken met de politie, brandweer en de districtscommissaris gemaakt dat venters die hun voedingswaren aan de man willen brengen, dat aan de Jodenbreestraat doen, terwijl de mensen die drank verkopen dat aan de Domineestraat kunnen doen. Waard te vermelden is dat venters die een gas cylinder gebruiken, pas na 15.00 uur mogen aansluiten.
Veel winkels hebben ook interesse getoond om een pagara af te schieten. Vorig jaar deed zich een geval voor waarbij Conrad Issa in een felle discussie ging met de leiding van de Keizermall. Volgens Arloud dacht men dat men gewoon in kon schuiven, maar dat is niet het geval. “De orde moet gehandhaafd worden, dus als men wil deelnemen aan het pagara-festijn moet men zich registreren”, legt zij uit.
Voor wat de schoonmaak van de straat betreft, dit komt dat niet op het bord van de overheid. De winkeleigenaren die deelnemen aan het pagara-festijn, hebben een schrijven ontvangen waarin staat dat ze een fee moeten betalen voor de schoonmaak na het festijn.
“ Het kan niet zo zijn dat we alles op het bord van de overheid schuiven”, zegt Arloud.
-door Ivan Summerville-