UNICEF geeft $245.000 voor projecten kinderbescherming

UNICEF heeft $245.000 gegeven bestemd voor projecten ten bate van de kinderbescherming in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie (JusPol) en De Nationale Assemblee (DNA). De samenwerkingsondertekening vond vanmiddag plaats in de persruimte van DNA. Voor het onderzoek door deskundigen van de Universiteit, welke DNA heeft aangesteld, is $175.000 ter beschikking gesteld en voor het project, welke JusPol zal uitvoeren is $70.000 vrijgemaakt.

De voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons, is van mening dat DNA steeds meer betrokken zal zijn bij het zelf onderzoeken van veel voorkomende klachten van burgers. De meest voorkomende problemen hebben betrekking op kinderen, met name geweld tegen kinderen, seksueel misbruik en ook de omstandigheden waarin kinderen worden opgevoed. En omdat vele van deze problemen niet beantwoord kunnen worden door de regering, onderneemt DNA zelf stappen. “Dit om beter te weten wat er werkelijk gaande is en om steeds beter te zorgen voor eigen informatie en eigen deskundigheid om zelf te kunnen beoordelen wat in het land gebeurt en wat het beleid is van de regering”, aldus Geerlings-Simons. Volgens DNA-voorzitter zal het parlement werk hiervan blijven maken.

Minister van JusPol, Jennifer van Dijk- Silos, heeft zich de laatste tijd veel beziggehouden met kinderbescherming, waarbij zij vooral aandacht schonk aan kindermisbruik en kinderexploitatie. Met de financiële steun van UNICEF zullen volgens haar deze problemen sneller aangepakt kunnen worden. Het wordt een groot landelijk project, welke eind oktober 2016 van start kan gaan als alles in kannen en kruiken is. Van Dijk-Silos is bijzonder dankbaar voor de ondersteuning. Het project zal uitgevoerd worden te Brokopondo en Apoera, waar de meest ernstige gevallen van kindermisbruik voorkomen. Het maken van animatiefilms, waarin de kinderen zelf spelen moet het voor de kinderen makkelijker maken te praten over de voorgenoemde problemen. Van Dijk- Silos benadrukt vooral aandacht te schenken aan seksueel misbruik en kinderontvoering,  kinderen die worden ontvoerd en geëxploiteerd in de goudmijnen. “Het resultaat van dit project zal ons verder helpen om deze problemen aan te pakken”, zegt de minister.

De vertegenwoordiger van UNICEF, Marianne Flach, zegt dat de bescherming van kinderen heel belangrijk is voor UNICEF. “Voordat het te laat is, moeten we aan de slag gaan en de harde gegevens opzoeken om het onderzoek te doen.” Naast geweld tegen kinderen, vindt Flach dat er vooral ook meer aandacht aan zelfmoord besteed moet worden.

Professor Martin Schalkwijk was ook aanwezig om te praten met deskundigen, die het onderzoek zullen verrichten.

-door Kimberley Fräser-

More
articles