In tegenstelling tot wat eerder door onder meer de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (RGWO) wordt beweerd, dat de directie van de Rosebel Gold Mines instituten desavoueert door niet te verschijnen voor de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname, laat de bedrijfsleiding weten dat zulks bezijden de waarheid is. De afdeling PR & Communications Rosebel Gold Mines heeft namens de directie een verklaring uitgegeven die als volgt luidt:
‘Het bevreemdt Rosebel Gold Mines dat er ongefundeerde uitspraken worden gedaan als dat zij instituten zou desavoueren en niet voor de Bemiddelingsraad is verschenen.
Deze uitspraken spreekt het bedrijf met klem tegen.
Op 23 november heeft Rosebel een telefonische uitnodiging ontvangen om aanwezig te zijn bij de Bemiddelingsraad en heeft hier prompt gehoor aan gegeven, zoals zij dat ook in het verleden altijd heeft gedaan.
Rosebel was aanwezig bij de Bemiddelings-raad om te kunnen vernemen wat de vraagstukken waren die door de Rosebel Goldmines Werknemers Organisatie (‘bond’) waren voorgelegd. De door de bond aangedragen punten ter bemiddeling hadden geen van allen betrekking op de afvloeiingsregeling die op dat moment reeds drie weken in gang was, en al door de helft van de werknemers was geaccepteerd.
Conform de opdracht van de Bemiddelings-raad heeft Rosebel overleg gehad met de bond over haar punten en van dit overleg binnen een week, op 30 november, rapportage gedaan aan de Bemiddelingsraad. Hiermee waren de mogelijkheden bij de Bemiddelingsraad uitgeput.
Tot onze verbazing heeft de bond daarop aanleiding gezien om een staking te organiseren die lijkt te gaan over de afvloeiingsregeling. Deze heeft echter niet eerder ter discussie gestaan, noch intern noch bij de Bemiddelingsraad. Dit wordt dan ook opgevat als een manier om het afvloeiingsproces te stagneren. De reden voor deze plotselinge stagnatie is voor Rosebel onduidelijk daar reeds 90 personen de regeling inmiddels geaccepteerd hebben.
Bovendien heeft de bond al sinds eind oktober aangegeven dat Rosebel gesprekken kon voeren met de werknemers om een regeling aan hen aan te bieden. Het afvloeiingsproces is dan ook volgens plan begonnen. Het management heeft tijdens dit proces persoonlijk met elke werknemer, wiens functie zou vervallen, gesproken.
Voor werknemers die het aanbod niet hebben geaccepteerd, zal de ontslagprocedure worden ingezet om met wederzijds goedvinden de dienstbetrekking te beëindigen. Rosebel volgt hiermee de geldende wet- en regelgeving.
Voor Rosebel is het belangrijk dat de bedrijfsprocessen worden hervat, waardoor zij haar bijdrage aan de Surinaamse economie kan continueren en het inkomen van de overige 1700 werknemers – waarvan ruim 1600 Surinaamse werknemers – gegarandeerd blijft