De kogel is door de kerk. Met een oplopende staatsschuld, een op hol geslagen parallelkoers, een gigantisch kastekort en opgedroogde monetaire spaarpot, werd de druk te groot voor de monetaire autoriteiten en is uiteindelijk voor de weg van de minste weerstand gekozen. Woensdagavond werd als een dief in de nacht de Surinaamse Dollar ten opzichte van de Amerikaanse dollar met twintig procent gedevalueerd, waardoor een ieder die spaartegoeden in SRD heeft, twintig procent armer is geworden. In één klap zijn de lonen van de werknemers twintig procent in waarde gedaald, terwijl de prijzen in de winkels al met tientallen procenten zijn gestegen. Voor zij met een niet-waardevast pensioen, zijn de druiven nog zuurder. En wat te denken van al die duizenden die bedankt worden door Suralco, Iamgold, Greenheart en de bananensector?
Door lamlendigheid en dictatoriaal gedrag van dit regiem je baan verliezen is één ding, maar om daarbovenop fors meer te gaan betalen voor stroom, water, brandstof en winkelartikelen, is niet je kattenpis. Nu al klagen burgers dat ze hun gebruiksartikelen voor straf hebben. Kleren strijken, de micro wave, broodtoaster of airco gebruiken, is tegenwoordig een luxe aangelegenheid geworden. En dan komt een Devaluatie Koning als klap op de vuurpijl de nationale munt voor de tweede keer devalueren. Exponenten van dit regiem hebben er een handje van om iedereen, behalve zichzelf, de schuld te geven voor het wanbeleid. Wie heeft de staatsschuld met miljarden laten oplopen, wie heeft miljarden verspild, miljarden geleend, miljarden in omloop gebracht en honderden miljoenen aan deviezenreserves aangesproken? Wie heeft alle waarschuwingen en signalen in de wind geslagen met betrekking tot de bauxiet – , goud – en oliesector? Hoe zo devaluatie, omdat de goudprijs is gedaald? De wereldmarktprijzen van goud en olie waren onder Vene veel lager en toch was er dankzij prudent beleid, economische stabiliteit in Suriname. De echte hoofdredenen waarom we in een precaire situatie zijn beland, zijn: corruptie, krabita anu, diefstal, wanbeleid. Verwachtbaar is nu, dat er drastische verhogingen zullen worden doorgevoerd, en dat de koopkracht van de consument direct zal wegvallen. In het verlengde daarvan zal de hele bedrijvigheid instorten, met stilstand van de maatschappij als gevolg wat ook zal leiden tot verpaupering.
Deze patjakkers hebben er vanaf hun aantreden er alles aan gedaan om met 40 jaar Srefidensi ons terug te werpen in het oertijdperk. Is dit het Srefidensi cadeau dat we krijgen, een devaluatie tot een bananenrepubliek? En op de koop toe de hele handel kapot maken? Alleen al van twee gerenommeerde oude handelszaken is bekend, dat ze nog miljoenen moeten krijgen van deze wanbetalende overheid. En wat doet die? De munteenheid devalueren, en dictatoriaal bepalen dat geen goederen meer mogen worden opgeslagen in entrepots. Aanvankelijk werden entrepositarissen in de gelegenheid gesteld tot uiterlijk 16 november aanstaande de in hun entrepot opgeslagen goederen al dan niet met betaling van rechten, uit te slaan. Thans heeft de regering het besluit genomen om deze periode te verlengen tot en met 31 december 2015. Dit houdt in dat per ingaande 1 januari 2016 alle goederen door de entrepositarissen moeten zijn uitgeslagen. Heeft men wel door welke funeste gevolgen deze overheidsmaatregel heeft op de bedrijfsvoering? Snapt men wel dat deze maatregel per 1 januari een grote cash outflow zal betekenen voor het hele bedrijfsleven, nog afgezien van andere recente regeringsbesluiten welke ook zeer negatieve effecten sorteren. Het besteedbaar inkomen van de cliënten is vanwege de verhoogde water-, stroom- en brandstoftarieven fors minder geworden, waardoor die een afwachtende houding aannemen bij de aankoop van luxe goederen. Financieringen via banken zijn door de recente kasreservemaatregel, en het feit dat de bankrentes omhoog zullen gaan, ook onaantrekkelijk geworden. Hyperinflatie, een alsmaar waardelozer wordende munt, koopkrachtvermindering, hoe was deze regering van plan een sociaal vangnet door te voeren, om nog maar niet te spreken over het verhogen van salarissen die nu helemaal niet meer toereikend zijn. Waarmee is deze overheid bezig? Wie het weet, mag zijn vinger opsteken.