Mona Lisa, de eerste Surinaamse Kappers –en Estheticienne-school, heeft sinds haar bestaan meer dan 3000 studenten afgeleverd. Dit zegt schoonheidsspecialiste tevens oprichter van de kappersschool, Nita Olf- Landvreugd vandaag bij de viering van het 45-jarig bestaan. De viering vond plaats bij het opleidingsinstituut aan de Burenstraat. Olf- Landvreugd heeft haar opleiding in de Verenigde Staten afgerond en werd toen lerares. Met tien leerlingen begon de opleiding tot kapper en schoonheidsspecialist, maar dit groeide al gauw uit tot rond de 200 pupillen. In de loop der jaren hebben duizenden leerlingen een opleiding gevolgd. Mona Lisa is al 45 jaar onafgebroken erkend als particulier beroepsonderwijs op middelbaar niveau door het ministerie van Onderwijs.
Overdragen
Binnenkort draagt Olf- Landvreugd het instituut over aan een student, Cornelly Fung A Wee, zij heeft alle onderdelen van de cosmetica gevolgd en heeft ook het pedagogisch gedeelte afgelegd.
Met gemengde gevoelens draagt ze over. “Ik zou graag door willen gaan, maar mijn leeftijd laat dat helaas niet toe”, zegt Olf- Landvreugd. Olf- Landvreugd is zeer tevreden over het niveau en kwaliteit van de opleiding. Toen ze begon was het niveau nog niet zo hoog, het was gericht op het MULO-niveau. Nog steeds is het vereist om een MULO-diploma op zak hebben. Na jaren, toen de meisjes vertrokken naar Nederland, bleek dat ze zich daar niet konden aansluiten bij de rest. Dit was voor Olf- Landvreugd de reden om het anders aan te pakken zodat de meisjes zonder problemen in het buitenland konden werken als bekwame kapsters. “Niet alleen als kapsters, maar ook als ondernemers”, aldus Olf- Landvreugd.
Hoe het begon
Alles begon toen Olf-Landvreugd naar Suriname kwam. Ze werd uitgenodigd door de toenmalige directeur van Sociale Zaken (SZ). Hij legde aan haar het probleem voor van schoolverlaters die opgevangen moesten worden en praktijklessen nodig hadden. Olf- Landvreugd vond het toen heel moeilijk, omdat een kapper ook theorie moet kennen. Uiteindelijk startte zij met 40 meisjes (schoolverlaters). ZS zou voor alle materiaal zorgen, waar onder ook shampoo. Maar nu een paar maanden kreeg Olf-Landvreugd geen spullen meer. Toen besloot ze een particuliere opleiding op te richten. Gezien het aantal geslaagde studenten dat de opleiding heeft afgeleverd sinds haar bestaan, kan met recht gezegd worden dat de oprichting van het instituut een gouden greep was van Olf-Landvreugd.