Een vicepresident is een sleutelfiguur binnen de uitvoerende macht. Hij is medeverantwoordelijk voor de dagelijkse leiding van de regering, het coördineren van het beleid en het waarborgen van samenhang binnen het kabinet. Ook treedt hij op als waarnemend staatshoofd, wanneer de president zijn taken niet kan uitvoeren. Sinds 16 juli 2020 bekleedt Ronnie Brunswijk deze belangrijke functie in ons land. Recentelijk lijkt hij een andere rol te bekleden.
Tijdens een partijbijeenkomst riep NDP’er Sergio Akiemboto, de vicepresident op tot een open debat over het regeringsbeleid. Akiemboto benadrukte het belang van transparantie en publieke verantwoording. Volgens hem moet het volk duidelijkheid krijgen over de koers van het land.
Brunswijk heeft onlangs door middel van een videoboodschap, die inmiddels breed is verspreid op sociale media, fel uitgehaald tegen Akiemboto. De vicepresident ging verder dan enkel inhoudelijke kritiek, hij beschuldigde Akiemboto van wanbeleid tijdens zijn periode bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen en van directe betrokkenheid bij de financiële problemen bij staatsbedrijf Grassalco. Ook zei Brunswijk, dat Akiemboto geen visie heeft inzake ontwikkeling. “Als het volk mij op de juiste plek zet, zal men zien hoe het land goed bestuurd moet worden. Ik ben een geboren leider”, aldus Brunswijk.
Als vicepresident is Brunswijk een van de hoogste leiders van het land, zijn functie is niet alleen symbolisch, hij heeft direct invloed op het beleid en de koers van Suriname. Dus als hij zegt: “Als het volk mij op de juiste plek zet, zal men zien hoe het land, goed bestuurd moet worden”, roept dat vragen op, want hij is als vicepresident al sinds juli 2020 medeverantwoordelijk voor die leiding. Brunswijk gaf wel aan, het debat aan te willen gaan, maar in plaats van rust en gezag uit te stralen, zoals dat past bij het op een na hoogste ambt in het land, werd de boodschap persoonlijk en defensief. Is dit het leiderschap dat Suriname op dit moment nodig heeft?