President Santokhi waarschuwde onlangs voor ‘rampspoed’ als het volk ‘verkeerd’ stemt. Hij schetste een scenario van een wisselkoers die richting SRD 300 tot 400 per US-dollar gaat, mocht het huidige beleid, worden stopgezet. Volgens de president is voortzetting van het huidige beleid noodzakelijk. En inderdaad: het valt te erkennen dat deze regering forse inspanningen heeft moeten leveren, om de economische schade van haar voorganger te herstellen. Maar laten we niet te snel applaudisseren. Het duurde bijkans drieënhalf jaar, voordat deze regering werkelijk op gang kon komen. Waar was dat zogenaamd doordachte beleid toen het volk verzoop in armoede, bedrijven massaal de deuren sloten, en de koers oncontroleerbaar piekte?
Nu, ongeveer drie weken voor de verkiezingen, zitten we onmiskenbaar in wat sommigen de ‘brainwashfase’ noemen. De klassieke ingrediënten van verkiezingspropaganda zijn weer volop zichtbaar: overmatige communicatie, een overdaad aan informatie (vaak half waar), strategisch gekozen impactmomenten, en slimme beeldvorming.
Alles met één doel: beïnvloeding van het stemgedrag. We moeten ons wel afvragen: willen we écht een continuering van het huidige beleid – met al zijn vertragingen, friends & family benoemingen, fouten en verbeteringen – of belanden we wederom in een cyclus van mooie beloftes en half uitgevoerde plannen?
De macht ligt nu bij ons, het volk. Laten we ons hoofd koel houden en kritisch nadenken, over wat we geloven, wie we vertrouwen, en wat voor toekomst we willen. De keuze is niet simpel, maar wel fundamenteel. Verkiezingen zijn geen automatische verlenging. Ze zijn een evaluatie. En ditmaal moeten wij, kiezers, die toets meesterlijk afnemen. En voor deze toets moeten we cum laude slagen!