Olie-inkomsten? Bescherm ze met een onschendbaar fonds

Suriname staat op een historisch kruispunt. De olie-inkomsten die in het vooruitzicht liggen, bieden ons land een unieke kans om eindelijk duurzame ontwikkeling te realiseren. Maar zonder een solide en toekomstgerichte aanpak, dreigt deze kans verloren te gaan – net als zovele andere in het verleden.

Daarom pleit Winston Adaba, lijstduwer van de BEP (DNA-kandidaat plaats 51), voor het opzetten van een onschendbaar fonds – een fonds dat wettelijk verankerd en afgeschermd is van politieke willekeur. Landen zoals Noorwegen en Koeweit zijn hierin succesvolle voorbeelden. Zij hebben zogeheten Sovereign Wealth Funds opgezet om de opbrengsten uit hun olie- en gassector te beschermen. Deze middelen mogen niet zomaar worden aangewend voor dagelijkse uitgaven, maar worden gericht geïnvesteerd ten behoeve van de economie en – vooral – de generaties die na ons komen. De jongerenvoorzitter van de BEP is niet van mening dat het huidige Spaar- en Stabilisatiefonds daar voldoende in voorziet.

Ook Suriname verdient zo’n toekomstgericht mechanisme. Vanuit zo’n fonds kunnen investeringen worden gedaan in onder meer toerisme, sportontwikkeling, jeugdbeleid en kwalitatief onderwijs. Daarnaast kan er strategisch worden geïnvesteerd in stabiele buitenlandse economieën, zodat het fonds op lange termijn blijft groeien. Het belangrijkste doel van dit fonds is echter het veiligstellen van de olie-inkomsten voor toekomstige generaties. Sinds de onafhankelijkheid hebben vele generaties economische tegenslagen gekend. Laten we er nu voor zorgen dat onze kinderen en kleinkinderen niet opnieuw die prijs hoeven te betalen.

Dit vereist politieke moed én strakke wetgeving. Er moeten stevige waarborgen komen om te voorkomen dat het fonds wordt leeggetrokken door corrupte politici of gebruikt wordt voor populistisch beleid zonder structureel effect.

De president mag volgens Adaba, geen directe toegang krijgen tot dit geld zonder goedkeuring van De Nationale Assemblee (DNA) en andere toezichthoudende organen. Transparantie is hierbij cruciaal: de samenleving heeft het recht te weten hoe dit nationale vermogen wordt beheerd. Daarom moeten er strikte rapportageverplichtingen komen. Dit is onze laatste kans op structurele vooruitgang. Laten we dit moment grijpen. Elke politicus die werkelijk om Suriname geeft, zou dit initiatief volgens Adaba, moeten steunen.

More
articles