DOEMDENKEN EN REALISME

De komende maand worden er in dit land algemene vrije en geheime verkiezingen gehouden. Suriname krijgt dan de kans om op democratische wijze, een nieuwe regering aan te wijzen. Hoe die er uit zal zien, weten we nog niet. Maar wat we wel weten, is dat geen enkele partij een zodanige meerderheid zal behalen, dat die alleen kan regeren en haar beleid totaal zal kunnen dicteren.

Er zal wederom een coalitie gevormd moeten worden die voordelen, maar zeker ook nadelen zal opleveren. De verschillende coalitionelen zullen moeten trachten de zaak politiek in balans te houden, om zo toch nog vooruitgang in de ontwikkeling te bewerkstelligen. De samenstelling van een coalitie kan natuurlijk wel voor de nodige interne chantage zorgen, zoals we dat al verscheidene keren hebben meegemaakt in de afgelopen decennia. De voormelde interne chantage die gestoeld is op enge partij- of groepsbelangen, heeft al voor zoveel stagnatie in de besluitvorming en uitvoering gezorgd, dat we niet al te optimistisch moeten zijn. Ieder deelnemer aan een coalitie heeft – gezien onze ervaring binnen de Surinaamse politiek – de neiging, de belangen van zijn groep voorop te stellen en werkt dan zaken die het algemeen belang zouden kunnen bevorderen, tegen. Niet weinig stemgerechtigden gaan ervan uit dat door een bepaald stemgedrag, bepaalde politieke structuren zullen worden verwijderd c.q. uitgeschakeld en dat er snel ander politiek elan zal worden gepresenteerd.

Wij van Keerpunt, zijn zeker geen doemdenkers, maar beschikken over genoeg ervaring en informatie om zaken realistisch te kunnen benaderen. Wie denkt dat er na 25 mei aanstaande door een andere beleidsaanpak snel verbetering en groei in de economie zal optreden, heeft de ontwikkelingen van de laatste jaren niet goed gevolgd of begrepen.

Suriname verkeert economisch nog steeds in zwaar weer. Dit land heeft nog tal van zware externe en interne schulden, die in de miljarden dollars belopen. Die schulden zullen toch betaald moeten worden en de rentelasten lopen nog steeds op, terwijl de staatsinkomsten niet navenant zijn toegenomen.

Het is het nog steeds zo, dat onze nationale productie niet goed op gang komt en dan vooral die op de export gericht dient te zijn. Dat wil zeggen dat onze deviezeninkomsten niet significant zijn gestegen. Onze economie rust nog steeds voor een enorm deel op inkomsten uit de informele sector, die grotendeels door criminele activiteiten wordt geschraagd. De vraag naar vreemde valuta (dollar en euro) overtreft nog steeds het aanbod en dat maakt dat de wisselkoers van onze SRD ten opzichte van de dollar en euro, instabiel blijft. Dat is de huidige realiteit die niet snel zal veranderen, zolang we niet veel meer deviezeninkomsten uit legale exporten zullen kunnen verdienen. Van nu af aan tot 2028, zullen we dan ook geen noemenswaardige opleving binnen de staatshuishouding en de macro-economie beleven.

Suriname gaat dan wel naar de stembus en hoopt, dat er meer en beter beleid zal kunnen worden gevoerd. Een beleid dat ervoor zal zorgen dat men meer met het maandelijkse salaris zal kunnen doen. Kortom, dat de koopkracht op indrukwekkende wijze zal toenemen en de onvrede bij de loontrekker zal wegebben, maar niemand moet verwachten dat na 25 mei, op stel en sprong, zaken door een gewijzigde bestuursploeg en beleid zullen verbeteren. We zijn vanaf 2013 door financieel en economisch wanbeleid te ver weggezakt. Momenteel zien we dat door het beleid van de Amerikaanse regering op het tarievenfront, er wereldwijd een recessie dreigt die ongetwijfeld zwaarwichtige consequenties voor ons land zal kunnen hebben.

Bij de daling van een aardolieprijs per barrel, zal ook Staatsolie zware klappen ontvangen, hetgeen gelijk een vermindering in de deviezeninkomsten van de staat zal hebben. Nogmaals, we zijn geen doemdenkers, maar zeker wel realisten die kijken naar ontwikkelingen en gebeurtenissen op het internationale vlak, die ook doorwerken binnen onze economie. 25 mei kan een politieke verandering teweegbrengen, maar die hoeft nog geen economische verbetering in te houden. De Surinaamse kiezer moet daar wel degelijk rekening mee houden.

More
articles