WAAR BLIJFT DE BOODSCHAP IN POLITIEKE CAMPAGNES?

De voorbereiding aanloop naar de verkiezingen is in volle gang, en het geluid op politieke podia wordt steeds luidruchtiger. Partijen organiseren massameetings, voeren flitsende mediacampagnes, en gooien met beloftes, alsof het confetti op een verjaadagsviering is. Maar te midden van al het lawaai, geschreeuw en beschuldigingen, blijkt één belangrijk element afwezig te zijn.

Continue ReadingWAAR BLIJFT DE BOODSCHAP IN POLITIEKE CAMPAGNES?

DOEMDENKEN EN REALISME

De komende maand worden er in dit land algemene vrije en geheime verkiezingen gehouden. Suriname krijgt dan de kans om op democratische wijze, een nieuwe regering aan te wijzen. Hoe die er uit zal zien, weten we nog niet. Maar wat we wel weten, is dat geen enkele partij een zodanige meerderheid zal behalen, dat die alleen kan regeren en haar beleid totaal zal kunnen dicteren.

Continue ReadingDOEMDENKEN EN REALISME

WIE HET KRUIS HEEFT……

Het artikel van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES) over de maandelijkse inkomens van specialisten, heeft veel reacties veroorzaakt, vooral door de bewering, dat sommige specialisten tot SRD 800.000 (ongeveer USD 21.600) per maand verdienen. Dit inkomen ligt ver boven dat van andere medische professionals, wier maandinkomsten rond de SRD 80.000 (USD 2.160) liggen.

Continue ReadingWIE HET KRUIS HEEFT……

RECHTVAARDIGE PENSIOENEN

Suriname zit op een tikkende tijdbom. Op de valreep heeft de regering Bouterse I, de zogenaamde ‘sociale wetten’ geïntroduceerd, die eenieder van pensioen en van een zorgverzekering zouden moeten voorzien. Niet de eerste en niet de laatste poging om de weg van de verzorgingsstaat in te slaan. Een last op de schouders van de werkgever en een drempel voor het aannemen van een werknemer.

Continue ReadingRECHTVAARDIGE PENSIOENEN

DE NIET NAGEKOMEN BELOFTEN VAN CHAN

Toen president Chandrikapersad Santokhi in 2020 aantrad, was er veel hoop. Vooral onder jongeren leefde de verwachting, dat zijn beloften tot tastbare vooruitgang zouden leiden. Beloftes van gronduitgifte, kansen voor jongeren, kinderopvang, transparantie en de verdeling van toekomstige oliegelden, wekten enthousiasme. Nu, bijna vijf jaar later, overheerst teleurstelling.

Continue ReadingDE NIET NAGEKOMEN BELOFTEN VAN CHAN
Read more about the article PUBLIEKE KRITIEK OP CBB KAN AVERECHTS WERKEN
Archief foto: 2016: Dit beeld van wachtenden moet straks tot het verleden gaan behoren wanneer het digitaliseren van documenten goed van de grond is gekomen bij het CBB en daardoor de dienstverlening geoptimaliseerd wordt.

PUBLIEKE KRITIEK OP CBB KAN AVERECHTS WERKEN

De recente uitspraken van president Santokhi over het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB), hebben voor de nodige beroering gezorgd binnen de overheidsdienst. Volgens CBB-directeur Anastasia Kanapé-Pokie doen zijn opmerkingen geen recht aan de inzet en transformatie, die de organisatie de afgelopen jaren heeft doorgemaakt.

Continue ReadingPUBLIEKE KRITIEK OP CBB KAN AVERECHTS WERKEN

Olie-inkomsten? Bescherm ze met een onschendbaar fonds

Suriname staat op een historisch kruispunt. De olie-inkomsten die in het vooruitzicht liggen, bieden ons land een unieke kans om eindelijk duurzame ontwikkeling te realiseren. Maar zonder een solide en toekomstgerichte aanpak, dreigt deze kans verloren te gaan – net als zovele andere in het verleden.

Continue ReadingOlie-inkomsten? Bescherm ze met een onschendbaar fonds

BEZORGDHEID OVER VERKIEZINGSVOORBEREIDINGEN

Met de algemene verkiezingen van 25 mei 2025 in het vooruitzicht, is er toenemende bezorgdheid over de voortgang van de voorbereidingen. Hoewel politieke partijen hun kandidatenlijsten voor de Nationale Assemblee (DNA), de districtsraad (DR) en de ressortraad (RR) al hebben ingediend bij het Centraal Hoofdstembureau (CHS), blijkt dat er nog steeds zorgwekkende problemen zijn met de verwerking van gegevens op DR- en RR-niveau.

Continue ReadingBEZORGDHEID OVER VERKIEZINGSVOORBEREIDINGEN
Read more about the article MILJOENENPROJECTEN ONDER VERGROOTGLAS
Hamer uit de rechtzaal

MILJOENENPROJECTEN ONDER VERGROOTGLAS

Binnen de tijdspanne van één week, heeft de kortgedingrechter twee prestigieuze miljoenen aanbestedingsprojecten in de wacht gezet. In beide gevallen was het aannemingsbedrijf Baitali N.V. dat aan de bel trok - niet omdat het niet kreeg wat het wilde - maar omdat het fundamentele bezwaren had tegen de wijze waarop de aanbesteding verloopt. Twee afzonderlijke kortgedingprocedures. Twee

Continue ReadingMILJOENENPROJECTEN ONDER VERGROOTGLAS